În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ședință solemnă a Sfântului Sinod la Palatul Patriarhiei
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prezenți în Capitală cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, s-au reunit sâmbătă, 26 octombrie, după Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, în ședință solemnă, întrunirea ierarhilor români fiind găzduită de Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Cu acest prilej a fost prezentat raportul-sinteză privind activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul 2024, precum și noile apariții la Editurile Patriarhiei din acest an.
Ședința a fost deschisă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a adresat un cuvânt de bun-venit participanților, mulțumind tuturor ierarhilor care au slujit la pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în diferite lăcașuri de rugăciune din Capitală, împodobind sfintele slujbe. Primul punct pe ordinea de zi a fost constituit de prezentarea de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Secretarul Sfântului Sinod, a raportului-sinteză intitulat „2024 - Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
La finalul expunerii, Patriarhul României a vorbit despre importanța misiunii Bisericii printre bolnavi, apreciind colaborarea dintre Biserică și instituțiile medicale în efortul de alinare a suferinței semenilor. „Această substanțială prezentare arată o bogată activitate a Bisericii în domeniul tematic al acestui an, atât în țară, cât și în afara României, în eparhiile din jurul țării și în diaspora română. Aceasta este o temă permanentă, anul acesta doar i s-a acordat o atenție mai sporită. Există multă suferință și este nevoie în continuare să ne rugăm, să cerem ajutorul lui Dumnezeu și să îi ajutăm pe oamenii aflați în suferință. Este foarte important ca aceștia să vadă că însăși Biserica, așa cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, nu este tribunal, ci este spital duhovnicesc mai întâi, dar și spital în sensul de ajutorare a celor bolnavi din casele proprii sau din așezăminte medicale. De aceea, s-a insistat ca în fiecare spital să fie organizat un paraclis sau o capelă, dar și în alte așezăminte de asistență socială. Este încurajator faptul că în ultima perioadă o mulțime de medici credincioși au vorbit despre importanța credinței și a rugăciunii în vindecare, alături de știința medicală și tratamentul medicamentos”, a spus Preafericirea Sa.
13 noi apariții la Editurile Patriarhiei Române
În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a prezentat succint 13 noi apariții editoriale ieșite anul acest de sub tipar la Editurile Patriarhiei Române, care prezintă un interes deosebit prin subiectele pe care le propun. Primul titlu prezentat este semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și reprezintă a doua ediție a lucrării „Comori ale Ortodoxiei”, apărută la Editura Basilica. Această ediție aduce ca noutate zece studii noi ale Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, care prezintă bogățiile spirituale ale Ortodoxiei.
„Este cunoscut faptul că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca profesor la Geneva, a prezentat acest tezaur al Ortodoxiei în cadrul cursurilor de la Institutul din Bossey și la seminarele de spiritualitate ortodoxă organizate de acest institut, în fața multor teologi din întreaga lume, aparținând aproape tuturor confesiunilor creștine. Este un instrument pastoral și misionar de excepție, care trebuie tradus în limbile de circulație internațională, această lucrare putând provoca oamenii din parohiile misionare din diaspora aflați în căutarea unei spiritualități profunde. Lucrarea însăși este o comoară a literaturii teologice românești contemporane. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel scoate în evidență comoara credinței într-o lume secularizată, comoara cuvintelor Scripturii, comoara învățăturii Bisericii sau a dogmelor creștine, comoara normelor sau a canoanelor Bisericii Răsăritului, comoara vieții sau a timpului trăit pentru Dumnezeu, comorile descoperite prin pelerinajul la Locurile Sfinte sau locurile sfințite de marii sfinți ai Bisericii, comoara vieții liturgice ortodoxe, a artei bisericești, a muzicii sacre și comoara tradițiilor populare creștine românești, mai ales această creație atât de profundă și perfect ortodoxă reprezentată de colindele neamului nostru românesc”, a spus Preasfinția Sa.
Următoarele două titluri prezentate reprezintă creații patristice din noua serie a colecției Părinți și Scriitori Bisericești, respectiv primul volum din lucrarea „Împotriva ereziilor. Combatere și răsturnare a gnozei cu nume mincinos (Cărțile I-III)”, semnată de Sfântul Irineu de Lyon, și volumul III al „Epistolelor” Fericitului Ieronim. Următoarea lucrare este volumul colectiv coordonat de părintele prof. univ. dr. George Grigoriță, intitulat „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: Tradiție bimilenară și provocări contemporane. Actele simpozionului organizat la Patriarhia Română în zilele de 24-26 mai 2021”, apărut în colecția Studia Canonica.
De asemenea, au mai fost prezentate lucrările: Ciprian-Costin Apintiliesei, pr. Constantin Pogor (coord.), „Teologia ortodoxă românească în diaspora. Misiune și creativitate. Tendințe și direcții în cercetările actuale ale teologilor ortodocși români din afara granițelor România”, colecția Teologia azi; Claudio Moreschini, „Părinții Capadocieni. Istorie, literatură, teologie”, colecția Cultura bizantină; „Comentariile canoniștilor bizantini”, vol. 1: „Canoanele apostolice și canoanele Sinoadelor Ecumenice”, în traducerea pr. Răzvan Perșa; pr. Liviu Bratu (coord.), „Reflecții teologice asupra eshatologiei creștine: Ioan Zizioulas, Kallistos Ware, Bogdan Bucur și Liviu Barbu”; Ștefania Coșuleanu, „Întâlnirea dintre persoană și Persoană este lumină. Mărturii despre Părintele Dumitru Stăniloae la 30 de ani de la trecerea la Domnului”, și pr. Vlăduț-Iulian Roșu, „Antimisul. Origine, istorie și sfințire”.
Dintre lucrările apărute la Editura TRINITAS au fost prezentate titlurile semnate de pr. Paul Siladi, „Cuvintele Avvei Pimen. Reflecții citadine despre Părinții pustiei”, lucrare apărută în colecția Media Christiana. Seria Lumina, respectiv volumul semnat de arhid. Adrian Sorin Mihalache și intitulat „Miracolul cunoașterii. Științele, Filosofia și Teologia în dialog despre tainele Universului și ale vieții“, apărut în colecția Știință, societate, spiritualitate. Ultima lucrare prezentată este „Apostolul”, în format 24,5 cm x 17,5 cm, apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat în încheiere utilitatea acestor cărți de cult tipărite în ultima perioadă în format micșorat, foarte utile mai ales pentru preoții misionari, și a apreciat conlucrarea interinstituțională în proiectele desfășurate de Biserică în acest an. „Mulțumim Preasfintei Treimi pentru ajutorul dat Bisericii în acest an pastoral cu multe activități. Felicităm și pe cei care i-au ajutat pe ierarhi, pe preoți, pe diaconi, cinul monahal și instituțiile noastre învățământ și de cultură, facultățile de teologie, seminarele, centrele culturale, social-filantropice. Majoritatea au fost într-o lucrare interdisciplinară. Mai ales la aceste aspecte cu privire la ajutorarea bolnavilor este nevoie și de o evidențiere a preoților din spitale, care ajută sub diferite forme, dar și a donatorilor care îi ajută pe bolnavi. Unii sunt foarte discreți, totuși recunoștința fiind floare rară, trebuie cultivată mai des. Ca atare, trebuie apreciați și cei care susțin pe cei bolnavi și familiile lor și material, și spiritual, și prin prezența lor alături de familiile celor bolnavi. Toate aceste activități sunt parte din credința vie și teologia luminată a Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.