De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Şedinţe anuale de bilanț în Arhiepiscopia Târgoviștei
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a prezidat marți, 22 ianuarie, lucrările anuale ale Adunării Generale a Asociaţiei Centrul Diaconal „Casa creştină” și ale Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc a clerului şi salariaţilor bisericeşti din eparhie. Cele două întruniri au avut loc în incinta Centrului eparhial, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviște.
La întâlnirea de bilanț a Adunării Generale a Asociaţiei Centrul Diaconal „Casa creştină”, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a apreciat activitatea acestei instituții social-filantropice și misionare a eparhiei, evidențiind că acest așezământ necesar, eficient și folositor, sporește solidaritatea și întrajutorarea, fiind un exemplu pentru comunitatea noastră locală. În cadrul întrunirii, pr. Ionuţ Ghibanu, vicar eparhial și vicepreşedinte al instituţiei, şi pr. Adrian Rada, director executiv, au prezentat raportul general de activitate pe anul 2018, raportul financiar-contabil și raportul de certificare al cenzorului. Apoi, au fost abordate chestiuni administrative legate de buna funcționare a instituției. Anul trecut, Centrul Diaconal „Casa creștină” a realizat 90 ateliere de lucru la care au participat 164 de copii, voluntari ai centrului şi copii proveniţi din familii defavorizate sau instituţionalizaţi; a organizat săptămânal gratuit cursuri de limbă engleză pentru 58 de copii din Târgoviște; a efectuat 165 şedinţe de consiliere cu persoane provenite din medii defavorizate, în vederea obţinerii indemnizaţiilor sociale şi a altor drepturi băneşti, cu persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, având ca finalitate înscrierea persoanelor la cursuri de formare profesională și cu părinţi ai căror copii se află în risc crescut de abandon şcolar; a efectuat 45 de anchete sociale în familii defavorizate care locuiesc pe raza muncipiului Târgovişte, în vederea obţinerii ajutorului financiar necesar achiziţionării unor tratamente medicale; a oferit pachete cu alimente, rechizite şi îmbrăcăminte pentru copiii familiilor aflate în situaţie de risc social; a îngrijit 8 copii în cadrul apartamentului social „Sfântul Ierarh Nicolae” al Centrului social creștin.
Asociaţia Centrul Diaconal „Casa creştină” a fost constituită în anul 2004, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, este membră a Federaţiei „Filantropia” a Patriarhiei Române şi are ca scop exprimarea iubirii solidare față de aproapele, prin intermediul unor proiecte și programe care mediază lumina milostivirii dumnezeiești în societatea contemporană.
1.096 de membri titulari ai Casei de Ajutor Reciproc
Tot marți, la Târgoviște a avut loc și Adunarea Generală a Casei de Ajutor Reciproc a clerului şi salariaţilor bisericeşti din eparhie. Desfășurată sub președinția Înaltpreasfinţitului Părinte Nifon la Centrul eparhial din Târgoviște, întrunirea a avut ca obiectiv central prezentarea dării de seamă cu privire la activitatea desfăşurată în anul 2018. În cuvântul rostit, ierarhul a apreciat importanța deosebită a acestei instituții financiare, filantropice și misionare a Arhiepiscopiei Târgoviștei, care concentrează solidaritatea și filantropia în comunitatea locală, oferind membrilor ei ajutorul necesar pentru depășirea unor probleme sau provocări, cu demnitate și responsabilitate. În continuare a luat cuvântul pr. Valeriu Gheorghe, preşedintele instituției. Sub coordonarea părintelui vicar eparhial Ionuţ Ghibanu, au fost prezentate contul de execuție bugetară, bugetul de venituri și cheltuieli, precum și raportul Comisiei de Cenzori. La finalul ședinței au fost dezbătute diverse probleme referitoare la activitatea instituției în anul 2019.
Casa de Ajutor Reciproc a clerului şi a salariaţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Târgoviştei are 1.096 de membri titulari, iar în anul 2018, a acordat 168 împrumuturi, în valoare de 2.219.000 lei, informează Biroul de presă al eparhiei.