Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Selecţie a clericilor pentru mediul urban
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a avut loc ieri, 12 septembrie, examenul de selecţionare pentru ocuparea posturilor clericale vacante din Capitală sau din celelalte municipii şi oraşe din Arhiepiscopia Bucureştilor. La concursul prezidat de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, s-au înscris 11 candidaţi.
La examenul de selecţionare pentru posturile clericale vacante din Bucureşti şi alte oraşe ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, sesiunea septembrie 2013, au participat preoţi şi diaconi care îndeplinesc condiţiile statutare şi regulamentare, respectiv gradele profesionale: definitivatul şi gradul II în preoţie, şi vechimea de minimum 5 ani în cler. Examenul, care a constat în două probe, a urmărit verificarea cunoştinţelor teoretice şi capacitatea de a analiza şi de a percepe un fenomen şi de a găsi soluţii pastorale pentru combaterea acestor fenomene. La proba scrisă au fost subiecte precum: atitudinea Bisericii faţă de problemele sociale actuale, integrare, secularizare, globalizare, indiferentism religios, ateism, terorism, trafic de persoane; componenţa şi atribuţiile Adunării parohiale; inventarierea bunurilor parohiale, documentele utilizate şi etapele inventarierii; zona de protecţie a unui monument istoric; actele autentice de proprietate pe care trebuie să le posede parohia, mănăstirea sau schitul. „Comisia, întrunită sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, urmăreşte ca aceşti clerici să aibă experienţa şi maturitatea necesară pentru a putea să îşi continue activitatea în posturi vacante din Bucureşti sau alte oraşe, care presupun mai multă responsabilitate, mai multă implicare şi mai ales cunoaşterea metodelor pastorale specifice pastoraţiei mediului urban. Examenul are valabilitate un an de zile, perioadă în care clericii pot să îşi depună dosarele pentru ocuparea posturilor vacante scoase la concurs“, a precizat părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Din comisie au mai făcut parte următorii membri: pr. prof. dr. Sterea Tache, pr. prof. dr. Gheorghe Ispas, pr. lect. dr. David Pestroiu şi arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc. Pentru promovarea examenului de selecţionare candidaţii trebuie să obţină minimum media 8,51. Arhiepiscopia Bucureştilor organizează examenul de selecţionare în vederea ocupării prin concurs a unui post clerical vacant în Capitală sau în celelalte municipii şi oraşe din arhiepiscopie de două ori pe an.