În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam
Seminarii de planificare strategică la Iaşi
La sediul Fundaţiei "Solidaritate şi Speranţă" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au organizat, în perioada 28 februarie - 2 martie, lucrările seminarului cu tema "Planificarea strategică a serviciilor sociale în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor". Scopul acestui seminar a fost prezentarea şi însuşirea de către participanţi a noţiunilor şi etapelor din planificarea strategică. La această sesiune de pregătire au participat lucrători ai departamentelor social-filantropice ale Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu delegaţi ai protoieriilor şi ai unor aşezăminte din cadrul eparhiei. "Cursul face parte dintr-un şir de cinci module de pregătire ce vor fi organizate până în luna noiembrie a acestui an. Finalitatea acestui proces vizează coagularea unei strategii eparhiale cu privire la activitatea ce va fi desfăşurată pe plan social-filantropic, precum şi un plan operaţional pentru următorul an de implementare. Această etapă a proiectului a început la Tismana, unde au fost instruiţi delegaţii Arhiepiscopiei Craiovei, şi a continuat la Buşteni cu delegaţii din Arhiepiscopia Bucureştilor", ne-a declarat părintele consilier patriarhal Dorel Moţoc, coordonator programe europene în cadrul Sectorului Social-filantropic al Patriarhiei Române.
Proiect de dezvoltare a capacităţii organizaţionale Activităţile prezentate fac parte din proiectul "Reţea teritorială de furnizori creştini de servicii sociale - parteneri strategici în domeniul incluziunii sociale", proiect cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU şi implementat în arhiepiscopiile Bucureştilor, Iaşilor şi Craiovei de Organizaţia Internaţională de Caritate Creştin-Ortodoxă (IOCC România), în parteneriat cu Patriarhia Română şi Federaţia Filantropia. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea capacităţii organizaţionale a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) la nivelul Administraţiei Patriarhale şi a trei eparhii (B, DJ, IS) din România - ca fază-pilot a unui plan pe şapte ani de dezvoltare a capacităţii la nivel naţional, astfel încât BOR să devină cel mai puternic partener strategic al Guvernului în domeniul incluziunii sociale.