Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Seminariile teologice din Muntenia și-au serbat ocrotitorii
De praznicul Sfinților Trei Ierarhi, luni, 30 ianuarie 2017, și-au serbat hramul și seminariile teologice din Muntenia. Elevii seminariști și profesorii lor au participat la Sfinte Liturghii săvârșite în unele locuri de ierarhi, iar la final au avut loc concerte de muzică religioasă și alte manifestări festive.
Elevii și profesorii de la Seminarul Teologic Ortodox „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș și-au sărbătorit ocrotitorii spirituali prin rugăciune la Paraclisul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din incinta Centrului eparhial de la Curtea de Argeș. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi, amintind că ei sunt ocrotitorii tinerilor care studiază în toate școlile cu profil teologic.
Luni, și-au serbat hramul Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” și noua Catedrală Arhiepiscopală din Buzău, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. Elevii seminarişti, profesorii lor și credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, la noua catedrală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte consilieri eparhiali, dascăli și profesori venerabili ai cunoscutei şcoli teologice buzoiene. Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat că Sfinții Trei Ierarhi sunt modele demne de urmat pentru slujitorii Sfintelor Altare, dar și pentru credincioși. „Cei trei sfinți ierarhi din veacul al 4-lea s-au remarcat ca apărători ai dreptei credințe, buni organizatori ai Bisericii, în condiții foarte vitrege, mari păstori de suflete, misionari iscusiți și buni liturghisitori”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian.
La finalul Sfintei Liturghii, s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii catedralei, precum şi pentru profesorii şi absolvenţii instituţiei de învăţământ teologic trecuţi la cele veşnice.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un frumos program de poezii şi cântări religioase și patriotice susţinut de Corul „Credo in Deo” al Seminarului Teologic din Buzău și de Corul Vlaho-Bizantin al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. De asemenea, elevii seminariști din clasa a 11-a au pus în scenă piesa de teatru „Sfântul Spiridon la primul sinod ecumenic”.
Sărbătoare și la Seminarul Teologic din Galați
Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați și-a cinstit ocrotitorii spirituali la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.
În vederea marcării după cuviință a acestui moment duhovnicesc, a fost intensificat atât programul educațional, prin aprofundarea și actualizarea învățăturilor desprinse din viața și opera teologică a Sfinților Trei Ierarhi, cât și cel liturgic, ne-a transmis părintele Gabriel Molocea, consilier misionar și mass-media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. În ziua hramului, un sobor de preoți profesori a săvârșit Sfânta Liturghie în capela seminarului. După slujba de mulțumire, a fost oficiat Parastasul pentru ctitorii, profesorii și elevii trecuți la Domnul.
Profesorii și elevii Seminarului Teologic Ortodox „Teoctist Patriarhul” din municipiul Giurgiu și-au sărbătorit ocrotitorii la Catedrala Episcopală din Giurgiu. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.
În cadrul slujbei, trei elevi seminarişti din clasa a 12-a au lecturat pasaje din operele teologice ale Sfinţilor Trei Ierarhi şi au primit din partea ierarhului câte o icoană și mai multe publicații apărute la editura eparhială.
Sărbătoarea Liceului „Grigore Tocilescu” din Mizil
Sfinţii Trei Ierarhi sunt ocrotitorii şi ai Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, judeţul Prahova. Cu acest prilej, profesori şi elevi au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba de Te Deum, săvârşite la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din oraş. „Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost părintele Florin Şerbănescu, consilier patriarhal la Sectorul cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române, care a vorbit despre valorile naționale de spiritualitate, cultură și istorie în contextul contemporan. La cea de-a 11-a sărbătoare au participat și profesori de la un liceu din Basarabia, cu care Liceul Teoretic «Grigore Tocilescu» este înfrățit”, a precizat diac. Alexandru Croitoru, preşedintele LTCOR, filiala Mizil.