În Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc ieri etapa eparhială a Concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice“.
Concursul s-a adresat elevilor din clasele a IX-a - a XII-a de la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, dar şi studenţilor şi masteranzilor de la Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din municipiu şi a debutat prin participarea profesorilor şi concurenţilor la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala arhiepiscopală, după care, în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ a avut loc concursul propriu-zis. În acelaşi loc din incinta Centrului eparhial a fost organizată şi o expoziţie de carte teologică din scrierile părintelui Dumitru Stăniloae.
Prezent la eveniment, Înalt Preasfinţia Sa şi-a exprimat bucuria că „nu doar elevii şi tinerii studenţi, ci şi slujitorii şi credincioşii au marea şansă de a se călăuzi spre Hristos cu învăţăturile luminoase pe care părintele Stăniloae le-a preluat de la Sfinţii Părinţi şi le-a adus mult mai aproape de înţelesurile noastre. O singură frază poate rezuma ceea ce trebuie să facem spre binele nostru în anul închinat de Sfântul Sinod părintelui Stăniloae: am cunoscut pe Hristos ca Lumină sau ca sensul pozitiv suprem al lumii şi al oamenilor“.
Secţiunea seminarială a stat sub genericul „Viaţa şi opera părintelui Dumitru Stăniloae“, fiind tratată de 13 elevi seminarişti, în timp ce tema „Tradiţie şi originalitate în teologia părintelui Dumitru Stăniloae“ a fost abordată de 9 studenţi şi masteranzi teologi gălăţeni.