De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Seminarul teologic din Craiova și‑a cinstit ocrotitorul
În fiecare an, în ziua de 25 ianuarie, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova își prăznuiește cu mare cinste ocrotitorul spiritual. Sărbătoarea a început anul acesta în seara de 24 ianuarie, cu slujba Vecerniei cu Litie. Miercuri, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, s-a aflat în mijlocul elevilor seminariști, săvârșind Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, cadre didactice la instituțiile de învățământ teologic din municipiu.
La slujbă au participat și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Seminarului Teologic, condus de prof. Victor Șapcă.
În cuvântul de învățătură rostit, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre viața Sfântului Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu, un învățat ierarh al Bisericii din secolul al 4-lea: „Îl serbăm astăzi pe Sfântul Grigorie Teologul, unul dintre cei trei mari dascăli ai lumii și ierarhi. Din tinerețe a devenit cunoscător al filosofiei, al retoricii și al poeziei din vremea sa. El nu a fost un filosof pentru filosofi, ci un creștin pentru filosofi, adică un învățător care a experimentat Evanghelia Mântuitorului. Din această învățătură a Domnului s-a hrănit, dar la rândul său i-a hrănit și pe alții”. În a doua parte a cuvântului, ierarhul a vorbit despre sfinți ca modele pentru tinerii seminariști: „Această școală este încredințată Sfântului Grigorie de Nazianz, pe care îl are ca protector și învățător. Cu toții trebuie să citiți și să cunoașteți opera sa, pentru că altfel nu v-ați regăsi ca elevi ai acestui seminar. În același timp, trebuie să ne rânduim viața asemenea vieții Sfântului Grigorie. La vârsta tinereții aveți cea mai mare nevoie de exemple și de repere în viață. Lumea aceasta nu este întotdeauna o lumină și de cele mai multe ori ne oferă întuneric sau confuzie. Dacă urmați modelul Sfântului Grigorie, veți dobândi o identitate și o maturitate frumoasă”.
Imediat după Sfânta Liturghie, în sala de conferințe a seminarului s-a desfășurat programul muzical-artistic pregătit de elevii seminariști sub îndrumarea profesorilor lor. În încheiere, Mitropolitul Olteniei le-a mulțumit invitaților pentru prezență și organizatorilor pentru realizarea acestui program, ne-a transmis părintele Teodor Marcu.