În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava și-a cinstit ocrotitorul
Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființare, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosofotei” din Suceava și-a cinstit luni, 13 decembrie, ocrotitorul, printr-o serie de evenimente aniversare care au avut ca scop întâlnirea generațiilor școlii care au făcut parte din această familie, în care în ultimele trei decenii au descoperit dintre tainele cunoașterii lui Dumnezeu.
Bucuria hramului seminarului a fost sporită de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ion Cristea a fost hirotonit întru preot, iar teologul Constantin Marius Căpiță a fost hirotonit diacon.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al seminarului teologic, condus de arhid. Paul Iușcă, iar la momentul chinonicului, corul școlii, dirijat de pr. Lucian- Ionuț Tablan Popescu, a interpretat colinde tradiționale românești.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, soborul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru dascălii și colegii strămutați la cele veșnice.
La final, Preasfințitul Părinte Macarie le-a vorbit celor prezenți despre bucuria de a reveni în Suceava tinereților de seminarist, dar și despre importanța acestei zile: „Sfântul Ierarh Dosoftei ne învață să dăm o bună și dreaptă mărturie, căci el însuși s-a făcut tuturor toate ca pe toți să-i dobândească. El nu ne-a dăruit doar limba vechilor cazanii, ci și viața sa în Hristos. Așa cum precizau cronicarii, a păstorit în vremuri nepașnice pentru Biserică și neam. (…) Lui îi datorăm traducerea în dulcea limbă românească a Liturghiei marelui Ioan Gură de Aur, pe care l-a iubit și l-a urmat, asumându-și, asemenea marelui arhipăstor de la Constantinopol, exilul departe de eparhia sa și de mult iubita sa țară a Moldovei”.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și-a manifestat bucuria și recunoștința de a fi gazdă a acestui eveniment deosebit de important pentru seminarul teologic, a adus mulțumiri tuturor celor care de-a lungul anilor au susținut activitatea acestuia și a transmis gândul de încurajare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Seria evenimentelor aniversare a continuat cu inaugurarea comunității de absolvenți a seminarului. Proiectul, aflat la început de drum, își propune să îi aducă împreună pe elevii de ieri, care sunt dornici să își manifeste recunoștința pentru darurile pe care le-au primit în anii de studiu prin împărtășirea experiențelor de viață celor ce sunt acum în băncile școlii, aflați la început de drum. La ceasul Vecerniei, întreaga comunitate a seminarului a fost prezentă în paraclisul școlii pentru a împodobi bradul cu globuri, în cântec de colinde.