Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Serbare închinată Sfântului Ștefan cel Mare la Bârseşti
Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat sâmbătă, 3 iulie, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea, Primăria Bârsești, Primăria Spulber, Societatea de Geografie din România - filiala Vrancea, și Platforma civică „Împreună”, un eveniment cultural la monumentul închinat Sfântului Ștefan cel Mare din Dumbrava Bârseştilor, judeţul Vrancea. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Monumentul comemorativ a fost ridicat de vrânceni în anul 1904, la împlinirea a 400 de ani de la trecerea la Domnul a marelui voievod. La manifestare au participat peste 200 de persoane din Focșani, Râmnicu Sărat, Buzău, Cislău, Gologanu, Varnița, Brașov, București, precum și din mai multe sate ale Vrancei. Printre acestea s-au numărat copiii și tinerii implicați în atelierele desfășurate de Asociația Femeilor Ortodoxe în parohiile din cuprinsul eparhiei, se arată pe site-ul arhiepiscopiabzvn.ro.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a tuturor celor aflați pe pomelnicul voievodal, așa cum au fost pomeniți și cu ocazia ridicării monumentului, în iulie 1904. Momentul istoric a fost evocat în date și nume de prof. dr. Răzvan Săcrieru, președintele Societății de Geografie - filiala Vrancea. Buciumașii din Spulber și Grupul folcloric „Cetina”, condus de profesoara Maria Murgoci, au contribuit la partea artistică a manifestării, oferind momente de profundă autenticitate din cultura populară. De asemenea, copiii de la Parohia „Sfântul Nicolae”-Stroe din Focşani au interpretat o scenetă istorică, iar cei de la Palatul Copiilor din municipiu au susţinut un moment de dans popular.
La eveniment au luat cuvântul președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Ana Săcrieru, interpreta Maria Murgoci, preotul Emil Popa din Brașov, scriitorul Mihai Gheorghiu, președintele Platformei civice „Împreună”, directorul Bibliotecii Municipale Râmnicu Sărat, Emilia Radu, primarul comunei Spulber, Sorin Vulcan, și primarul comunei Bârsești, Ştefan Caba. Frumusețea manifestării a izvorât din împletirea momentelor solemne și emoționante ale expunerilor istorice vii cu momentele muzicale şi artistice.