Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Serile „Filocalia“, la final
Ultima întâlnire a Serilor „Filocaliei“ - Târgu Jiu, conferinţe organizate de Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi, l-a avut ca invitat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Tema întâlnirii organizate luni, 7 aprilie, a fost „Pregătirea tânărului pentru sărbătoarea Sfintelor Paşti într-o societate secularizată“.
În conţinutul expunerii sale, IPS Părinte Mitropolit Irineu a desluşit marea taină a învierii lui Lazăr, ca o pregătire a Învierii Mântuitorului Hristos. „Mântuitorul Hristos lăcrimează pentru că omul a ajuns într-o neputinţă totală datorită păcatului, iar moartea, ca rod al păcatului, n-a făcut altceva decât să distrugă firea noastră umană, mai degrabă, trupul nostru, pentru că sufletul nu este muritor. Deci, Lazăr moare cu trupul, dar nu moare cu sufletul. Lazăr se descompune trupeşte, dar nu se destramă sufleteşte. Sufletul continuă să trăiască în Împărăţia lui Dumnezeu şi să aştepte momentul învierii de obşte, când se va uni iarăşi cu trupul. În cele din urmă, acest trup transfigurat se va bucura de fericirea veşnică şi de Împărăţia cerurilor“, a spus IPS Irineu.
Accentuând faptul că Dumnezeu nu s-a îndepărtat niciodată de firea omenească aflată în suferinţă, Arhiepiscopul Craiovei a subliniat în continuare dimensiunea dumnezeiască a Jertfei Domnului, „pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire“. „Chiar dacă a mai rămas durere în inima noastră, acestea nu mai sunt cu greutate sau imposibil de suportat, deoarece Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos este Acela Care a biruit şi a spus: «Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!». Biruirea lumii nu înseamnă a birui ceva din ceea ce este în lume, prin aceste cuvinte Domnul vrând să arate că tot ceea ce este rău în lume, dureros şi apăsător este biruit prin Dumnezeiasca Jertfă, care îmbrăţişează atât pe cei dinaintea Lui, cât şi pe cei care urmează după El, până la sfârşitul veacurilor!“
Pricesne şi cântece specifice perioadei Postului Mare
După ce IPS Părinte Mitropolit a dat răspuns la întrebările venite din rândul celor prezenţi în sală, a urmat un moment artistic, prezentat de către grupul de datini şi obiceiuri „Tisa“, de la Tismana, condus de prof. Maria Corlan Mischie. Finalul întâlnirii a fost încununat cu cântări bisericeşti, specifice perioadei Postului Mare, interpretate de Grupul „Nikofonis“ al preoţilor din protoieriile Târgu Jiu Nord şi Târgu Jiu Sud.