În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Serviciu mobil de acordare a hranei și un nou serviciu de economie socială, inaugurate la Bacău
Miercuri, 27 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a inaugurat și sfințit sediul Cantinei sociale „Filoxenia” și al „Perfect catering” din Bacău. Alături de chiriarh s-au aflat pr. arhim. Pimen Costea, vicar-eparhial, preoți consilieri în administrația eparhială și preoți din parohiile urbane ale Protoieriei Bacău.
În contextul pregătirii sărbătoririi celor 70 de ani de viață, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit municipiului Bacău un serviciu social comunitar adresat celor săraci sau bolnavi, care nu au posibilitatea să primească o hrană caldă.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a precizat: „Cei care lucrează într-un astfel de așezământ slujesc un fel de liturghie, slujind cu dragoste celor în nevoie. De aceea astăzi, amintind de ospitalitatea avraamică, închinăm așezământul acesta Sfintei Treimi, numindu-l «Filoxenia» (etimologic, dragoste față de cei străini, n.red.). Sfânta Treime să vegheze cu ochiul Său achimit asupra așezământului acestuia și a celor care lucrează aici, ca prin mâinile lor să se facă și filantropie și omenie și prietenie. În eparhia noastră încercăm să avem permanent în vedere grija față de cei aflați în nevoie, săvârșind taina a opta sau taina fratelui, la fel de importantă și consubstanțială cu celelalte Taine al Bisericii, fără de care mântuirea personală și comunitară nu ar fi posibilă”.
Serviciul mobil de acordare a hranei - de tip „masa pe roți” - este primul inaugurat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, care, din luna ianuarie a acestui an, a fost acreditată de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale ca furnizor de servicii sociale. Din inițiativa și sub directa coordonare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin furnizorii de servicii sociale (protopopiatele, parohiile, mănăstirile și asociațiile acreditate), deține 82 de centre și servicii medico-sociale și socio-educaționale, atât în mediul rural, cât și în cel urban.
Statisticile arată că Bacăul are peste 9.000 de persoane care au venitul minim pe economie, multe dintre ele trăind la limita sărăciei.
„Serviciul social inaugurat astăzi, 27 martie, la Bacău are rolul și capacitatea de a sprijini zilnic, gratuit, aproximativ 100 de persoane vulnerabile (bătrâni singuri, persoane cu deficiențe sau familii cu risc ridicat de sărăcie), care vor primi la domiciliu hrană caldă. Beneficiarii vor fi selectați din parohiile urbane ale Protoieriei Bacău, prin Biroul de asistență socială al Protopopiatului Bacău”, ne-a declarat părintele Ilarion Mâță, consilier coordonator al Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
„Acest spațiu va deservi o dublă activitate. În primul rând aici se va desfășura o activitate socială a Bisericii, la care sperăm să aderăm toți cei care reprezentăm parohiile din Protopopiatul Bacău. Și, în al doilea rând, se va desfășura și o activitate de catering, prin care ne punem la dispoziția credincioșilor, dar și a parohiilor care doresc să ofere o masă caldă diferitelor categorii de persoane vulnerabile. «Perfect catering» va funcționa în spațiul acesta din Calea Mărășești nr. 104”, am aflat de la pr. Adrian Ciobanu, consilier al Sectorului economic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.