Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sesiune de formare în cadrul proiectului „Alege şcoala!“
La sfârşitul lunii februarie, la Timişoara, 16 preoţi şi profesori de religie din protopopiatele Timişoara I şi Timişoara II au participat la sesiunea de formare de formatori în cadrul proiectului „Alege şcoala!“. Timp de două zile, participanţii cuprinşi în program au fost instruiţi pentru a putea contribui la prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi la prevenirea delincvenţei juvenile prin dezvoltarea la nivel parohial a unor soluţii alternative de tip „şcoala de duminică“.
Printre temele abordate în cadrul seminarului de formare s-au regăsit: asumarea vocaţiei de părinte în familie, impactul „culturii“ televizorului asupra educaţiei copilului, criza valorilor şi lipsa de modele în relaţia Biserică-Şcoală-Familie, drama abandonului şcolar, reflecţia şi soluţia pastorală a Bisericii, metode practice de educaţie religioasă în parohie. Totodată, au avut loc discuţii referitoare la etapa naţională a concursului „Alege şcoala!“, concurs ce se derulează în această perioadă. Proiectul urmăreşte dezvoltarea unor comportamente şi atitudini pozitive faţă de şcoală şi semeni pentru copiii din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, aceştia fiind asistaţi în însuşirea educaţiei morale de bază, în dezvoltarea motivaţiei necesare rămânerii în şcoală prin intermediul participării la „şcoala de duminică“, la concursuri şi la tabere de creaţie. Peste 370 de copii din protopopiatele Timişoara I şi Timişoara II, atât din mediul rural, cât şi urban, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, sunt cuprinşi în proiect, participând la activităţile catehetice propuse de programul „Hristos împărtăşit copiilor“. În afară de participarea la „şcoala de duminică“, copiii au luat parte la concursuri şi tabere de creaţie cu caracter educativ şi catehetic. Sesiunea de formare a fost susţinută de pr. drd. Sorin Lungoci, expert formator în cadrul proiectului, şi de Gabriel Iordache, specialist relaţii sociale din partea organizaţiei World Vision România. Acest proiect se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind implementat de Fundaţia World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.