În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sesiunea de toamnă a examenului de capacitate în Arhiepiscopia Sibiului
Arhiepiscopia Sibiului a organizat miercuri, 20 octombrie, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoţească. Comisia de evaluare a candidaţilor a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Cei opt candidaţi au susţinut o probă psihologică, un examen scris şi mai multe probe orale. Din comisia de evaluare au făcut parte decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Daniel Buda, vicarul‑administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Ioachim Tomoiagă, cadre didactice de la aceeaşi facultate şi membri ai Administraţiei eparhiale.
„Candidaţii au primit un subiect pentru proba scrisă care are legătură directă cu activitatea pe care doresc să o desfăşoare ca slujitori ai sfintelor altare. Comisia de examinare a decis ca ei să trateze un subiect legat de pregătirea preotului şi a credincioşilor pentru Sfânta Liturghie, atât pregătirea continuă, cât şi pregătirea care presupune slujirea de a doua zi şi eventual participarea credincioşilor la jertfa euharistică. La proba orală, candidaţii au avut de tratat subiecte din Teologia liturgică, Catehetică şi Omiletică, Administraţie şi Drept bisericesc”, ne‑a spus consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
Pentru candidații care au obținut media până în nota 9.00, examenul este valabil un an de zile, iar pentru cei care au obținut peste 9.01, valabilitatea este de doi ani. Candidaţii care au obţinut minimum media 7,00 au posibilitatea să se înscrie la concursul pentru ocuparea unui post vacant de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului.