Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sesiuni de lucru cu tinerii în 11 școli bucureștene
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, din perioada 1-4 septembrie 2016, are în componența sa și evenimente formale, educative, culturale și duhovnicești. Acestea se vor desfășura în 11 instituții de învățământ din Capitală, precum și la 11 biserici bucureștene, care sunt partenere la acest eveniment important pentru tinerii ortodocși din țara noastră și din străinătate.
Pe lângă evenimentele festive din prima și ultima zi a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea, punctele centrale ale întâlnirii, din zilele de vineri și sâmbătă (2 și 3 septembrie), le constituie cele două ateliere de lucru în care tinerii vor încerca să identifice problemele specifice generației lor și să ofere posibile răspunsuri propriilor frământări. Cele două ateliere sau sesiuni de lucru vor fi structurate pe durata a câte 150 de minute cu 100 de grupe de tineri. Prima sesiune de lucru se va ține în dimineața zilei de vineri, 2 septembrie, și este intitulată: „Locul, rolul și importanța tinerilor în Biserică”. Tinerii vor avea ocazia să își exprime opiniile și viziunile cu privire la relațiile lor cu Biserica, moduri de organizare ale tinerilor în Biserică, tipuri de activități prin care se pot implica în viața parohială.
Cea de-a doua sesiune de lucru ce va avea loc în dimineața zilei de sâmbătă, 3 septembrie, este intitulată „Nevoile tinerilor și răspunsurile Bisericii” și va aborda teme privind comunicarea dintre tineri și Biserică. Scopul atelierului este de a identifica posibile zone de intersecție între nevoile tinerilor și cadrul în care Biserica poate răspunde acestora (activități, direcții de acțiune ale Bisericii pentru a răspunde nevoilor spirituale, de consiliere, de sprijin, de implicare, de asociere etc.).
Cele două sesiuni de lucru vor fi găzduite de următoarele școli și instituții educaționale din Capitală: Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”; Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul”; Colegiul național „Ion Creangă”; Colegiul național „Mihai Eminescu”; Liceul teoretic „Mircea Eliade”; Colegiul național „Gheorghe Șincai”; Colegiul național „Virgil Madgearu”; Colegiul național „Aurel Vlaicu”; Colegiul național „Gheorghe Lazăr”; Colegiul național „Mihai Viteazul”; Colegiul național „Ion Neculce”.
Înainte de sesiunile de lucru ale întâlnirii, tinerii vor participa în fiecare zi și la momente de rugăciune și slujbe bisericești la următoarele biserici din București: Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București; Mănăstirea Radu Vodă; Biserica „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis patriarhal; Mănăstirea Antim; Biserica „Sfântul Grigorie Palama”, Paraclis universitar; Biserica Manu-Cavafu; Biserica Precupeții Noi; Biserica „Sfântul Gheorghe”-Grivița; Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis patriarhal; Biserica Iancu Vechi-Mătăsari; Biserica „Sfânta Vineri”-Nouă. Participanții la întâlnire vor fi cazați în următoarele centre: Complexul studențesc Regie, Căminul „Casa Juventus” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și Căminul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București.