De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Sfânta Cruce, cinstită de credincioși
În Duminica a treia din Postul Sfintelor Paști (a Sfintei Cruci), 11 martie, în toate locașurile de cult, Sfânta Liturghie a fost precedată de rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare de către credincioși. În eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, ierarhii au slujit în această duminică la catedralele chiriarhale, biserici de mănăstiri și de parohii.
În Duminica Sfintei Cruci, IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul mitropolitan Kretzulescu din municipiul Târgoviște. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre semnificația teologică a Sfintei Cruci în iconomia mântuirii, ca semn al iubirii dumnezeiești, informează Biroul de presă al eparhiei. În cadrul sfintei slujbei Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Mihail Bălășescu, pe seama Parohiei Socetu, Protoieria Târgoviște Sud, iar pe teologul Gabriel Mutu întru diacon, pe seama Parohiei Ragu, Protoieria Găești.
Duminică, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. „Crucea este sfânt toiag cu care noi urcăm spre sălașurile cele sfinte ale lui Dumnezeu. Crucea este semnul jertfei, semnul dragostei și semnul biruinței, căci Mântuitorul Hristos, prin moartea pe cruce, a biruit moartea, ca pedeapsă pentru păcat, și ne-a ridicat din blestemul morții, dându-ne viață veșnică”, a spus IPS Părinte Teodosie.
IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre înțelesurile duhovnicești ale Sfintei Cruci și despre purtarea crucii: „Nu există viață fără suferință, dar cine rabdă înseamnă că în sufletul lui acceptă crucea jertfei Domnului Hristos”, a spus ierarhul.
Sărbătoare la Parohia Merei
Credincioșii Parohiei Merei, județul Buzău, au primit vizita IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitate, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. „Când omul își asumă crucea suferinței cu frică de Dumnezeu, atunci ea va fi purtată cu mai multă ușurință, pentru că intervine în viața noastră Însuși Hristos, Cel care, ca om, Și-a dus crucea la propriu. Dacă ne poticnim uneori, să fim încredințați că, atunci când cerem ajutorul lui Dumnezeu, vine Hristos Domnul și ridică și El crucea vieții noastre, ajutându-ne să o purtăm până la capăt”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de învățătură. În timpul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Angel Răzvan Dragomir, pe seama Parohiei Scurtești, iar în treapta de diacon pe teologul Dan Necula.
Fragment din lemnul Sfintei Cruci cinstit la Galați
La Galați, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați. „Prin Cruce, într-un trup ca al nostru, Mântuitorul a învins microbul păcatului și boldul morții. Evanghelia ne cere să facem o introspecție, o analiză mai profundă prin care ne este pusă la încercare voința noastră liberă, care de multe ori este prea dependentă de planurile acestei vieți trecătoare. Voința și libertatea sunt garanțiile existenței lui Dumnezeu în lume pentru noi și prin lume cu noi”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Casian în cuvântul de învățătură. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Petru Herescu. Înainte de Sfânta Liturghie, a fost așezată spre închinare racla în care se păstrează un fragment din lemnul Sfintei Cruci, odor duhovnicesc aflat în patrimoniul sacru al eparhiei, a precizat pr. Rareș Bucur.
Binecuvântări la mănăstirile Coslogeni și „Sfântul Fanurie” din Siliștea Gumești
PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci”-Coslogeni, județul Călărași. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre Sfânta Cruce, semnul iubirii dumnezeieşti, altarul de jertfă al Mântuitorului, precum şi despre urmarea lui Hristos pe calea Crucii, mai ales în această perioadă a Sfântului și Marelui Post.
PS Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, a slujit la Mănăstirea „Sfântul Fanurie” din Siliștea Gumești, județul Teleorman. Purtarea crucii, a spus ierarhul, este călătoria noastră spre Împărăția cerească. „Nu este vorba de luarea unei cruci materiale, din lemn, piatră sau din fier, ci de crucea suferințelor, necazurilor, greutăților vieții pământești. Pentru că noi nu căutăm odihna și bunăstarea aici, pe pământ, ci, prin această cruce, țintim să dobândim odihna și viața cea veșnică”, a spus Părintele Episcop Galaction.
Liturghie arhierească la Giurgiu și Mănăstirea Cerbu din Tulcea
Credincioși din municipiul Giurgiu au participat în a treia duminică din Postul Mare la Sfânta Liturghie săvârșită de PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din oraș. „Chiar dacă multora dintre noi ni se pare că propria cruce este mai grea decât a altora, că suntem supuși unor încercări mai grele decât alte persoane, Dumnezeu nu ne împovărează cu mai mult decât putem duce. Calea lui Hristos este calea crucii și a Învierii”, a spus Preasfinția Sa.
În fiecare an, numeroși credincioși din apropierea Mănăstirii Cerbu, județul Tulcea, participă la sfintele slujbe săvârșite în Duminica Sfintei Cruci. Acest fapt se datorează și prezenței în așezământul monahal a unui ansamblu de 14 scări, potrivit celor 14 opriri ale Mântuitorului pe drumul Crucii. Duminică, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, care a binecuvântat obștea monahală și pe credincioșii prezenți, rostind și un cuvânt de învățătură.