Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Sfânta Cruce, cinstită la Biserica „Sfântul Vasile”-Victoria din Bucureşti
Biserica „Sfântul Vasile” din apropierea Pieței Victoriei din Capitală şi-a sărbătorit, luni, unul dintre hramuri. În acest sfânt locaş, cunoscut şi sub denumirea de Biserica „Sfintei Cruci”, se află cel mai mare fragment din ţara noastră din cinstitul lemn al Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit slujba Utreniei, împreună cu ceremonialul scoaterii Sfintei Cruci, şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre însemnătatea jertfei Mântuitorului pe Crucea Golgotei: „Jertfa Fiului lui Dumnezeu întrupat este o jertfă cu totul aparte. Hristos este Învăţător şi Proroc, dar El este şi Marele Arhiereu, despre Care vorbeşte Sfântul Apostol Pavel, spunând că Hristos a intrat în Biserica Legii celei vechi, în Sfânta Sfintelor, unde o singură dată pe an intra arhiereul, aducând din sângele jertfelor care erau jertfite pe Altarul din fața Templului. Și cu acest sânge stropea Chivotul Mărturiei și Tablele Legii. Stropea vasul cu mană, care era preînchipuirea Sfintei Împărtășanii, stropea toiagul lui Aaron, care a odrăslit, care preînchipuia Sfânta Cruce, și arăta lucrarea lui Dumnezeu în lume. Hristos, Marele Arhiereu, a intrat în ziua Răstignirii să stropească nu cu sânge de boi şi de ţapi, după rânduială, ci ca Mare Arhiereu intră cu sângele propriei Sale Jertfe. Și această jertfă a Sa și stropirea simbolică ce se petrece, pe care o vede Sfântul Pavel, reprezintă iertarea pe care Iisus Hristos a adus-o asupra neamului omenesc, restabilirea armoniei, este acest mare dar care despovărează lumea”.
În ajunul sărbătorii hramului, a fost organizată tradiţionala procesiune „Calea Crucii - Scară către cer”, în cadrul căreia racla cu fragmentul din lemnul Sfintei Cruci a fost purtat în jurul bisericii, în acest an adăugându-se şi un fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov de la Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu din Bucureşti.