„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
„Sfânta Cruce în arta şi tradiţia poporului român“
În Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului eparhial din Galaţi s-a desfăşurat joi, 20 martie, conferinţa cultural-misionară cu tema „Sfânta Cruce în arta şi tradiţia poporului român“.
Evenimentul a fost deschis de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu o prelegere despre semnificaţia duhovnicească a postului şi despre sensul teologic, cultic şi antropologic al Sfintei Cruci. În continuare, prof. dr. Angela O-lariu, etnograf şi coordonator al Departamentului de promovare a valorilor şi tradiţiilor naţionale din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a susţinut conferinţa „Sfânta Cruce în arta şi tradiţia poporului român“.
Totodată a fost vernisată şi expoziţia intitulată sugestiv „Motivul Crucii în arta populară tradiţională românească“, prezentând obiecte de artă populară în care se regăseşte simbolul crucii pe o multitudine de variante ale creativităţii ţăranului român.
Expoziţia cuprinde scoarţe, levicere, costume populare, prosoape tradiţionale, troiţe minia-turale, tipare de caş, ouă încondeiate, linguri încrustate şi alte sculpturi în lemn. Au participat preoţi din parohii gălăţene, însoţiţi de coordonatori ai sectoarelor misionare şi culturale din cadrul consiliilor şi comitetelor parohiale: profesori, oameni de cultură, membre ale SNFOR, fi-liala Galaţi, studenţi teologi şi elevi seminarişti.
Evenimentul a continuat şi a doua zi prin expunerea cu titlul „Simbolistica motivului Crucii în satul tradiţional românesc“. Manifestarea, organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Sectorul cultural, învăţământ şi activităţi cu tineretul şi Centrul de studii interdisciplinare „Sfântul Ioan Damaschin“, se în-scrie în calendarul activită-ţilor cultural-misionare organizate în perioada Postului Mare.