Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfânta Cruce - lumină şi binecuvântare pentru creştini
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, în toate bisericile ortodoxe s-a citit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan (cap. 3, versetele de la 13 la 17), în care este relatată convorbirea lui Iisus cu Nicodim. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale, în care a evidenţiat faptul că Sfânta Cruce este semnul iubirii care învinge păcatul şi moartea.
Patriarhul României a subliniat că transformarea morţii lui Hristos în biruinţă a vieţii veşnice înseamnă şi transformarea Crucii din instrument de tortură sau de ocară în semn de mântuire şi de viaţă veşnică. „Domnul Iisus spune că «n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască prin El lumea» (Ioan 3, 17). Aşadar, vedem că Sfânta Cruce ne arată cât de mult a iubit Dumnezeu lumea. Sfânta Cruce este semnul iubirii nesfârşite şi mai presus de înţelegere a lui Dumnezeu faţă de oameni, o iubire care respectă libertatea omului chiar şi atunci când omul Îl respinge pe Dumnezeu sau nu Îl primeşte. Crucea Mântuitorului Iisus Hristos reprezintă iubirea lui Dumnezeu arătată oamenilor, într-o lume plină de ură şi de violenţă (...). Atât de mare a fost iubirea lui Dumnezeu arătată în Mântuitorul Iisus Hristos, încât El nu a răspuns la ură cu ură, la răutate cu răutate, la dispreţ cu dispreţ, ci S-a smerit pe Sine şi a răbdat umilinţa şi suferinţa până la moarte, şi încă moarte pe cruce, destinată tâlharilor sau răufăcătorilor. Ca Dumnezeu Atotputernic, Iisus Hristos putea oricând să nimicească pe vrăjmaşii Săi, dar nu a răspuns la răutate cu răutate, ci a zis: «Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac!» (Luca 23, 34). Această putere a iubirii jertfelnice, care iartă în loc să se răzbune, care biruieşte răul săvârşind binele, este iubirea smerită a lui Hristos”, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat faptul că Sfânta Cruce este semn veşnic în Trupul lui Hristos, aceasta arătându-ne marea iubire de oameni a lui Dumnezeu. „Semnele Crucii rămân veşnic în Trupul Înviat şi preaslăvit al Mântuitorului Iisus Hristos, pentru a ne arăta cât de mult ne-a iubit El pe noi şi S-a dăruit nouă, ca pe noi să ne ridice la ceruri. De aceea, sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, ca cinstire a Sfintei Cruci, este preamărirea iubirii jertfelnice şi smerite, singura iubire pe care Dumnezeu o preţuieşte. El nu preţuieşte iubirea posesivă şi mândră, ci iubirea milostivă şi smerită, care deschide sufletul omului spre a iubi pe Dumnezeu şi pe semeni”, a arătat Părintele Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a mai precizat că Sfânta Cruce este lumină şi binecuvântare pentru viaţa creştină, „deoarece este semnul credinţei în iubirea smerită şi milostivă a lui Dumnezeu, iubire mai tare decât moartea. De aceea, noi vedem în semnul Crucii semnul mântuirii, ca unire a noastră cu Dumnezeu. Iar când spunem «Doamne, ajută-ne!», «Doamne, mântuieşte-ne!», «Doamne, miluieşte-ne!», ne însemnăm cu Sfânta Cruce, deoarece ea este şi semnul iubirii Preasfintei Treimi pentru noi şi al credinţei noastre în Preasfânta Treime. Din acest motiv, şi biserica, locaş de închinare, este construită în formă de corabie şi cruce, iar pe turla ei se află o cruce, care ne aminteşte permanent de iubirea jertfelnică a lui Hristos pentru noi, spre a ne trece de la viaţa pământească vremelnică la viaţa cerească veşnică”.
La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a citit mesajul intitulat „Binecuvântare pentru un nou an şcolar”, cu prilejul începutului noului an şcolar, 2016-2017.