La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Sfânta Cruce, puterea iubirii nesfârșite a lui Dumnezeu”
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat joi, 14 septembrie 2023, în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Lepșa din comuna vrânceană Tulnici, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit un diacon și a rostit un cuvânt de învățătură.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din incinta așezământului monahal. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte: arhim. Sofian Ardelean, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei; protos. Ioan Boboc, duhovnicul Mănăstirii Lepșa; pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu; pr. Laurențiu Păun, de la Parohia Tulnici, județul Vrancea, precum și alți preoți și diaconi, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre schimbarea de perspectivă asupra Sfintei Cruci, înfăptuită de Mântuitorul Iisus Hristos prin Jertfa Sa de pe Golgota: „Iubirea de putere, viclenia și ura diavolului față de om au fost biruite prin Sfânta Cruce, care semnifică puterea iubirii nesfârșite a lui Dumnezeu față de noi. Faptul că Hristos Domnul a acceptat să fie răstignit pe Cruce - o moarte considerată umilitoare, rezervată doar sclavilor, la popoarele orientale și la romani - reprezintă dovada pentru întreaga omenire, din acel moment și până la sfârșitul veacurilor, a acestei iubiri dumnezeiești pentru creatura Sa cea mai de preț. Cei care și-au închipuit că, prin răstignire, Îl vor înjosi pe Dumnezeu și vor face ca numele Lui să nu mai fie pomenit s-au înșelat amarnic, pentru că Mântuitorul Hristos tocmai prin moartea Sa pe Cruce a schimbat semnificația ei, din obiect de tortură, demn de dispreț, într-un Altar sfânt și, în același timp, sfințitor al Jertfei Sale de bunăvoie. Crucea lui Hristos a devenit emblema, prin excelență, a creștinismului și armă duhovnicească în lupta noastră împotriva diavolului”.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, teologul Daniel Bahnea a fost hirotonit în treapta de diacon.
La slujbă au participat monahiile din obștea Mănăstirii Lepșa, stareța Mihaela Clim, pelerini din județul Vrancea, precum și din alte zone ale țării.