Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Sfânta Euharistie - izvor al milosteniei trupeşti şi sufleteşti“
17 tineri din Parohia Brăteşti, Protopopiatul Tinca, sub îndrumarea parohului Călin Ovidiu Popa, participanţi la Concursul naţional de proiecte duhovniceşti „Sfânta Euharistie - Lumina vieţii creştine“, organizat de Sectorul Teologic - Educaţional al Patriarhiei Române, s-au implicat într-un proiect desfăşurat în parohie şi la Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap din Tinca.
În cadrul proiectului „Sfânta Euharistie - izvor al milosteniei trupeşti şi sufleteşti“, pe tot parcursul Postului Mare, în fiecare vineri, înainte şi după săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, precum şi în fiecare duminică, s-au desfăşurat ore de cateheză cu toţi tinerii din parohie, în cadrul cărora li s-a explicat importanţa prezenţei Sfintelor Taine în viaţa lor. S-a discutat după modelul întrebări-răspunsuri, pe diferite teme duhovniceşti lămuritoare pentru viaţa de zi cu zi. În felul acesta, tinerii au înţeles importanţa administrării cu regularitate a Sfintelor Taine şi cum trebuie să se facă pregătirea pentru primirea Sfintei Euharistii. Tinerii creştini dreptmăritori au mai învăţat ce este postul, de ce trebuie să postească şi cum trebuie să postească. Astfel, ei au înţeles că faptele milosteniei trupeşti şi sufleteşti sunt indispensabile procesului de îndreptare şi de mântuire a sufletului şi că liturghia comunităţii trebuie să se prelungească într-o liturghie personală, desăvârşindu-şi lucrarea într-o operă de înduhovnicire şi de milostenie continuă.
Împărtăşirea cu Sfintele Taine
După mai multe săptămâni în care tinerii au acumulat cunoştinţe în urma orelor de cateheză, aceştia au fost îndemnaţi să identifice, în familiile lor şi în rândul colegilor sau prietenilor, credincioşi care nu s-au împărtăşit o perioadă îndelungată de timp, să încerce să le aducă în suflet bucuria de a fi cu Hristos prin împărtăşirea cu Sfintele Taine. Tinerii implicaţi în proiect i-au îndemnat pe toţi cei dragi ai lor şi pe credincioşii din parohie spre fapte de milostenie, adunând de la aceştia produse alimentare pentru beneficiarii Centrului de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu dizabilităţi din localitatea Tinca.
În sâmbăta a cincea din Post, toţi tinerii implicaţi în proiect, împreună cu cei dragi, pe care i-au adus la Sfântul Potir, prin învăţăturile acumulate în timpul orelor de cateheză, s-au spovedit, au luat parte la Sfânta Liturghie şi s-au împărtăşit. Apoi, a fost săvârşit un Parastas pentru odihna ctitorilor, binefăcătorilor, slujitorilor şi eroilor Parohiei Brăteşti.
La finalul programului liturgic, parohul a luat masa împreună cu tinerii satului, gustând din bucatele de post preparate de aceştia după reţete tradiţionale. Înainte de masă, preotul a avut parte de o surpriză din partea celor implicaţi, care, impresionaţi de amploarea la care a ajuns proiectul şi de bucuria pe care le-a adus-o în suflet, s-au gândit să îi mulţumească acestuia pentru tot ce a făcut pentru ei de-a lungul timpului. Apoi, la Tinca, tinerii Parohiei Brăteşti au avut posibilitatea să îi cunoască personal pe cei aflaţi în suferinţă şi să le ofere darurile special pregătite, alimentele adunate din parohie. În felul acesta, Sfânta Liturghie s-a prelungit printr-o frumoasă şi emoţionantă operă filantropică. Valoarea materială a proiectului s-a ridicat la suma de 3.000 lei.
Program filantropic în parohie
Concomitent cu acest proiect, în Parohia Brăteşti s-a iniţiat un alt program filantropic. Prin implicarea unor credincioşi cu o situaţie materială bună şi administratori ai unor societăţi comerciale din Oradea, care frecventează biserica monument istoric din localitate şi participă la sfintele slujbe de aici, s-a creat un fond filantropic lunar de 500 lei pentru ajutorarea credincioşilor din parohie cu o stare materială precară. Astfel, o familie cu mulţi copii, ai căror părinţi au probleme de sănătate, şi o femeie văduvă din sat, cu posibilităţi reduse de a se întreţine, vor beneficia lunar şi pe o perioadă nedeterminată de alimente pentru asigurarea hranei zilnice.