Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos, sărbătorită la Breazu
Pentru credincioşii parohiei "Naşterea Maicii Domnului" din satul Breazu, comuna Rediu, judeţul Iaşi, sărbătoarea Cinstirii Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos, pomenită în calendarul nostru în data de 12 iulie, reprezintă un moment de aleasă bucurie duhovnicească. Anul acesta, în cinstea sărbătorii, pe lângă slujbele săvârşite, a avut loc o procesiune cu o copie a icoanei şi a fost sfinţit locul unei case de prăznuire ce va avea numele de "Prodromiţa".
Miercuri, 11 iulie 2012, la parohia cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din satul Breazu, comuna Rediu, judeţul Iaşi, Protopopiatul Iaşi 1, s-a săvârşit, conform tradiţiei, slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, întru pomenirea sărbătorii Cinstirii Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos, pomenită în calendarul ortodox în data de 12 iulie. Din soborul slujitor, alături de pr. paroh Gabriel Coroamă, profesor de Tipic şi Liturgică şi duhovnic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Vasile cel Mare" din Iaşi, au mai făcut parte pr. Constantin Simiraş şi pr. Iulian Zaltariov, ambii profesori la seminarul teologic ieşean. La finalul slujbei, după un scurt cuvânt de învăţătură rostit de părintele paroh Gabriel Coroamă cu privire la semnificaţia acestei sărbători, credincioşii prezenţi au fost miruiţi şi au primit litia. Apoi, în dangătul clopotelor, preoţii slujitori împreună cu poporul au ieşit din biserică în procesiune cu icoana Maicii Domnului Prodromiţa. La troiţa ridicată în cinstea eroilor, sfinţită anul trecut cu prilejul hramului bisericii, a fost săvârşită de cei trei preoţi slujitori slujba Aghezmei şi rugăciunea de sfinţire a locului unde va fi ridicată viitoarea casă parohială şi o casă de prăznuire ce va purta numele "Prodromiţa". Casa de prăznuire va fi amplasată pe locul fostului grajd al CAP Breazu, grajd ce a fost dărâmat cu o săptămână în urmă.
Costurile pentru elaborarea proiectului necesar ridicării celor două clădiri va fi suportat de Primăria Comunei Rediu, care s-a implicat activ în acest demers, iar cele două clădiri vor fi construite din lemn pentru a se încadra cât mai plăcut în mediul ambiental al zonei.
La finalul slujbei Aghezmei s-au citit rugăciuni pentru ploaie, iar preoţii şi credincioşii au plecat în procesiune cu icoana Maicii Domnului Prodromiţa la locul unde vor fi ridicate cele două construcţii, stropindu-se cu agheazmă şi binecuvântându-se începutul lucrărilor ce se vor săvârşi ulterior. Alături de cei aproximativ 70 de credincioşi prezenţi atât la slujba Vecerniei Mari, cât şi a Aghezmei, a participat şi primarul comunei Rediu, domnul Vasile Haidău, care a mulţumit părintelui paroh pentru invitaţia făcută, asigurându-i pe enoriaşi de sprijinul şi implicarea instituţiei pe care o conduce în efortul comun de a duce la bun sfârşit proiectul început. După câteva fotografii de grup, toţi credincioşii au fost invitaţi în biserică pentru a gusta din mica agapă de post pregătită cu dragoste de câteva gospodine ale satului.
Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos, pictată de un ieşean
"Am văzut pentru prima oară sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos în urmă cu mai bine de patru ani, când am primit în dar chiar de la Schitul athonit Prodromu o copie a acesteia, în format A4, cu menţiunea de a o pune spre închinare în ziua prăznuirii şi de a săvârşi întru cinstea ei slujba Vecerniei Mari unită cu Litia în ziua premergătoare sărbătorii, iar în ziua praznicului, în data de 12 iulie, Acatistul Sfintei Icoane şi Sfânta Liturghie. Ulterior, prin dragostea unei familii credincioase din parohia noastră, Biserica Breazu avea să se împodobească cu nou odor, o icoană nouă a Maicii Domnului Prodromiţa în format A3, trimisă tot de la Schitul românesc Prodromu. De atunci şi până în prezent, la fiecare sfârşit de săptămână - sâmbăta, după slujba Vecerniei Mici, sau duminica, după slujba Utreniei -, în Biserica Breazu s-a săvârşit fără întrerupere Acatistul Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromiţa. Evlavia faţă de această icoană a sporit atât în sufletele credincioşilor, cât şi a mea, mai ales că personal am avut bucuria de a face două pelerinaje în Sfântul Munte Athos în 2009 şi 2011, prilej cu care m-am închinat şi la Sfânta Icoană a Maicii Domnului Prodromiţa şi am slujit Sfânta Liturghie în cadrul Bisericii Schitului Prodromu", a menţionat pr. paroh Gabriel Coroamă.
Pentru credincioşii ieşeni, Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos are o semnificaţie specială, întrucât ea a fost pictată de pictorul ieşean Iordache Nicolau, în anul 1863. "Dacă pentru pelerinii români ajunşi măcar o dată în viaţă la Schitul românesc Prodromu din Athos această zi are o semnificaţie aparte pentru că nu vor putea niciodată uita chipul suav şi plin de blândeţe al Maicii Sfinte ce te priveşte cu dragoste şi te cheamă să i te destăinui ca unei mame iubitoare, locuitorii urbei Iaşilor ar trebui să tresară cu emoţie şi nostalgie la gândul că într-o zi de 12 iulie, dar într-un alt an, anume 1863, aici, la Iaşi, Pronia lui Dumnezeu hotărâse ceva care avea să fie mai presus de înţelegerea obişnuită a omului de rând. Astfel, ceea ce se dorise a fi o icoană pictată după rânduielile erminiei la cererea a doi monahi prodromiţi, Nifon şi Nectarie, pentru a înzestra Schitul românesc din Athos, s-a dovedit a fi mult mai mult decât atât, după cum aveau să constate, cuprinşi de spaimă şi de mirare, împreună cu dânşii, iconarul Iordache şi mulţime multă de norod şi clerici. Icoana se zugrăvise singură la feţe, în chip preaminunat şi tainic. Şi iată cum oraşul Iaşi devine o mică Vitezdă sau un Siloam al Proniei divine, acolo unde nu un înger al Domnului se pogoară, ci Însuşi Harul Domnului. Consider că este foarte important ca ieşenii să fie mai sensibili la această zi de 12 iulie şi la feluritele daruri pe care le revarsă această icoană ce s-a zugrăvit în chip dumnezeiesc tocmai în oraşul lor", a încheiat pr. Gabriel Coroamă.
Credincioşii care doresc să ajute la ridicarea celor două construcţii ale parohiei Breazu o pot face prin donarea unei sume de bani în contul RO07 BRDE 240S V837 7290 2400, deschis la Banca BRD.