Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sfânta Liturghie din Joia Mare la Catedrala Voievodală din Buzău
În Sfânta și Marea Joi, 2 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. Slujba a fost oficiată de chiriarhul locului în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial de la Buzău, împreună cu un sobor de clerici din care au făcut parte: pr. Dan Necula și Paul-Constantin Avram, consilieri eparhiali, pr. Constantin-Ciprian Axente, pr. Cristian Drăgan și pr. Vasile-Alexandru Zotoiu, slujitori ai lăcașului de cult, pr. Daniel Bahnea, spiritual la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, arhid. Laurențiu Manea și diac. Ștefan Gîndac.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre cele patru mari evenimente din viața Mântuitorului Hristos pomenite în această zi: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, la care a fost instituită Sfânta Euharistie, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și vânzarea sau trădarea Domnului de către Iuda Iscarioteanul.
„La Cina cea de Taină, am văzut cum Și-a manifestat Mântuitorul Iisus Hristos iubirea Sa desăvârșită față de toți oamenii, inclusiv față de cei care, la un moment dat, s-au lepădat de El. Gestul de spălare a picioarelor ucenicilor era și unul de mulțumire anticipată, arătată întru smerenie celor care, în curând, aveau să străbată lumea «per pedes apostolorum», propovăduind Evanghelia «la toată făptura» (Marcu 16, 15).
Pe de altă parte, vedem că în colegiul celor doisprezece ucenici a existat unul care Și-a trădat Învățătorul, iar această realitate avea să se confirme, de-a lungul veacurilor, prin nenumăratele «Iude» – precum ereziarhii, schismaticii și vrăjmașii declarați ai Bisericii creștine – care au sfâșiat cămașa lui Hristos și L-au vândut, în același mod, pe Domnul și Dumnezeul nostru. Mântuitorul însă Și-a dovedit totdeauna îndelunga Sa răbdare, așteptând pocăința tuturor celor care s-au arătat nerecunoscători față de bunătatea și iubirea Sa. Și pe Iuda l-ar fi iertat, dacă acesta s-ar fi pocăit; din nefericire însă, chiar dacă și-a dat seama că a vândut sânge nevinovat, acesta a fost copleșit de ispita deznădejdii și, drept urmare, a săvârșit păcatul de moarte al sinuciderii. De aceea, Părinții Bisericii ne atenționează și ne încredințează, totodată, că niciun păcat nu este atât de mare încât să copleșească iubirea lui Dumnezeu, cu condiția să manifestăm pocăință pentru el, în Taina Sfintei Spovedanii”, a precizat ierarhul.
Răspunsurile la strană au fost date de psalții Catedralei Voievodale și de Corul psaltic‑misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.