Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfânta Liturghie, săvârșită în limba română la Mănăstirea Gonia
La Mănăstirea Gonia din insula Creta, Sfânta Liturghie care a precedat lucrările Sfântului şi Marelui Sinod a fost oficiată ieri, 23 iunie 2016, în limba română. Aceasta a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de slujitori. În cadrul şedinţei de lucru care a urmat la Academia Ortodoxă din Creta, părinţii sinodali au analizat cel de-al cincilea text, intitulat „Taina Căsătoriei şi impedimentele ei”.
La Sfânta Liturghie au participat: Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, Preafericiții Părinți Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului; Irineu, Patriarhul Serbiei, și Daniel, Patriarhul României, precum şi membrii delegației Bisericii Ortodoxe Române la Sfântul și Marele Sinod. Cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii noastre, membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduși de arhid. Mihail Bucă, au sosit în Creta pentru a oferi răspunsurile liturgice. „A fost un moment de bucurie şi de înălţare sufletească pentru faptul că sub bolţile acestei străvechi biserici s-a auzit poate pentru prima dată Sfânta Liturghie în dulcea limbă românească. La sfânta slujbă a participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu toată delegaţia Bisericii Ortodoxe Române prezentă la Sfântul şi Marele Sinod. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru faptul că ne-am putut ruga şi în limba română la această mare adunare, la acest Sfânt şi Mare Sinod la care participă episcopi ortodocşi din întreaga lume”, ne-a mărturisit Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Sâmbătă, 25 iunie, Grupul psaltic „Tronos” va susține un concert de muzică psaltică, în timpul căruia vor fi interpretate compoziții în limbile română și greacă.
Importanţa postului şi respectarea lui astăzi
În cadrul şedinţelor de lucru de marți, 22 iunie, pe lângă tema referitoare la autonomie şi modul ei de proclamare s-a analizat şi tema intitulată „Importanţa postului şi respectarea lui astăzi”. „Sfântul şi Marele Sinod a avut o abordare pastorală şi misionară în ceea ce priveşte documentul referitor la importanţa postului în viaţa creştină. Aici, am văzut că o practică religioasă cu care noi toţi suntem familiari poate fi privită din diferite puncte de vedere, mai ales atunci când este vorba despre zona geografică, despre aria climatică, despre condiţiile sociale, economice ale unei regiuni şi despre cultura unei ţări. Aici, în Creta, s-au adunat ierarhi ortodocşi din toată lumea, şi fiecare dintre ei vine cu trăirea sa duhovnicească şi cu o experienţă pastorală proprie. Textul care a fost supus dezbaterii este unul concentrat, ce conţine atât teologia Bisericii referitoare la post (referinţe din Sfânta Scriptură şi din Sfinţii Părinţi ai Bisericii), cât şi o actualizare, o aplicare a practicii postului la vremea noastră. Părinţii adunaţi aici în sinod au adus experienţa lor şi în acelaşi timp grija pastorală pentru viaţa noastră duhovnicească”, ne-a declarat pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, membru al delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe.
Taina Căsătoriei şi impedimentele ei
Referitor la tema dezbătută în cadrul şedinţei de ieri, 23 iunie, a Sfântului şi Marelui Sinod, privitoare la Taina Căsătoriei şi impedimentele ei, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a precizat că aceasta a provocat dezbateri intense, relevându-se astfel, încă o dată, valoarea şi importanţa deosebită a Sfântului şi Marelui Sinod. „S-a remarcat calitatea extraordinară a celor care au intervenit, atât din punct de vedere duhovnicesc, dar şi din punct de vedere teologic, filosofic şi ştiinţific. Căsătoria este una dintre temele cele mai abordate astăzi, întrucât la căsătoria tradiţională unele mentalităţi contemporane propun şi forme alternative cu care Biserica Ortodoxă, şi Biserica creştină în general, nu poate fi nicidecum de acord”, ne-a declarat Preasfinţia Sa. De asemenea, PS Episcop Varlaam Ploieşteanul a precizat că în timpul dezbaterilor şi Biserica Ortodoxă Română a adus contribuţii foarte importante. „Luările de cuvânt ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au fost apreciate de mulţi dintre vorbitori, întrucât Preafericirea Sa a găsit o soluţie foarte echilibrată în ceea ce priveşte raportul dintre acrivia şi iconomia care trebuie aplicate în disciplina canonică referitoare la Taina Căsătoriei. Au fost opinii care au solicitat păstrarea cu sfinţenie a acriviei aplicării canoanelor, însă foarte mulţi dintre ierarhi, care desfăşoară o activitate misionar-apostolică în Africa, în America de Nord şi în alte regiuni ale lumii, au arătat dificultăţile cu totul excepţionale cu care se confruntă în privinţa căsătoriei. Textul final arată că fiecare Biserică locală aplică acrivia sau iconomia în raport cu contextul în care această Biserică îşi desfăşoară activitatea. Iconomia, pentru a nu deveni o regulă, rămâne la conştiinţa fiecărui episcop de a aplica în anumite situaţii această iconomie canonică”, a mai spus Preasfinţia Sa.