În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfânta Lumină de la Ierusalim adusă în România
Potrivit tradiţiei de Sfintele Paşti, pentru a spori bucuria credincioşilor ortodocşi, Sfânta Lumină de la Ierusalim a fost adusă şi anul acesta în ţara noastră. În seara zilei de sâmbătă, 11 aprilie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a adus în România Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special.
Delegaţia Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul, din care a făcut parte şi arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator al Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, şi arhim. Veniamin Goreanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a ajuns pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ din Bucureşti, în jurul orei 19:45.
În salonul oficial al aeroportului s-au aflat delegaţi ai protopopiatelor din Arhiepiscopia Bucureştilor, precum şi reprezentanţi ai eparhiilor Patriarhiei Române, care au primit Lumina Sfântă spre a o duce preoţilor şi credincioşilor din toate zonele ţării. „Din încredinţarea şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o delegaţie a Bisericii noastre s-a aflat în aceste zile la Ierusalim pentru a aduce, aşa cum s-a întâmplat şi în anii din urmă, Sfânta Lumină din Biserica Învierii Mântuitorului. Sfânta Lumină a coborât astăzi în Biserica Sfântului Mormânt la ora 14:15 şi a fost oferită celor prezenţi de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului şi a toată Palestina. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a fost primită la sediul Patriarhiei Ierusalimului de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, care a amintit în cuvântul său de prezenţa Bisericii noastre, alături de alte Biserici Ortodoxe surori, în Ţara Sfântă, în aceste zile. Ne-am bucurat să întâlnim la Ierusalim, pe lângă românii veniţi din ţară, şi români veniţi de departe, din America, Germania, Italia sau Olanda, care s-au rugat împreună cu noi şi care au rostit astăzi, cu multă bucurie, „Hristos a înviat!“. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru această binecuvântare şi Îl rugăm să lumineze cu Lumina Sa cea Sfântă viaţa şi lucrarea poporului român“, a declarat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
De la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“, Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost dusă cu avioane de mici dimensiuni la Bacău, Iaşi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu-Mare şi Timişoara pentru comunităţile de credincioşi ortodocşi din aceste regiuni ale ţării.
Sfânta Lumină, purtată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, a fost întâmpinată la Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
După intonarea cântării „Lumină lină“ şi oficierea unei slujbe de mulţumire, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură. „Dumnezeu este sursa luminii necreate şi tot El este sursa care a dăruit în lumea noastră şi lumina creată, sensibilă, una dintre condiţiile esenţiale ale vieţii. Astăzi, am primit de la Ierusalim, precum odinioară de la Sfântul Apostol Andrei, Lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Lumină care izvorăşte la Sfântul şi de Înviere dătătorul Său Mormânt. Este o mare bucurie că această Lumină Sfântă a sosit şi anul acesta la noi. Lumina Sfântă, care este o minune ce se petrece la Învierea Domnului, este în mod simbolic lumina unităţii noastre, lumina unităţii tuturor creştinilor răsăriteni, lumina unităţii Bisericii“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Ieronim Sinaitul.