Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfânta Muceniţă Tatiana, sărbătorită la Craiova
Credincioșii din Arhiepiscopia Craiovei au prăznuit-o cu evlavie duminică, 12 ianuarie, pe Sfânta Muceniță Tatiana, ale cărei sfinte moaște se află la închinare în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Cetatea Băniei.
Sărbătoarea de la Catedrala Mitropolitană din Craiova a început cu slujba Privegherii, în seara de 11 ianuarie. La final, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a avut loc procesiunea în jurul catedralei cu racla unde se află cinstitele moaște ale Sfintei Tatiana, alături de cele ale sfinților Serghie și Vah.
Duminică, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte și arhimandritul Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al catedralei, și părintele Grigore Vulcănescu, consilier eparhial.
„În această duminică, am ascultat la Sfânta Evanghelie istorisindu-se despre momentele imediat următoare Botezului Mântuitorului Iisus Hristos. Tema principală a acestei Evanghelii este aceeași ca a Evangheliei de la Sfântul Botez: tema luminii”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
Ierarhul a vorbit despre viața aleasă a Sfintei Tatiana, care a mărturisit credința creștină până la moarte, fiindu-i tăiat capul, în jurul anului 218, la Roma: „Sfânta Tatiana, cea care este luminată de Duhul Sfânt, a ales să fie muceniță a Mântuitorului Iisus Hristos, să fie mărturisitoare a credinței într-o lume păgână, a necredinței și a închinării idolești. Deci ea a ales acest lucru pentru că Duhul lui Dumnezeu a inspirat-o, a îndemnat-o și, prin Taina Sfântului Botez, s-a curățit de solzii păcatului, care au căzut de pe ochii ei și a văzut lumina cea neînserată a Împărăției lui Dumnezeu. Întru aceasta ea și-a croit viața în lume, prin fapte bune, prin virtuți, prin iubirea aproapelui, prin dragoste față de toți cei care erau în jurul ei și pe toți i-a luminat cu învățăturile, fiind profesoară”.