De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Sfânta Parascheva este un model pentru orice creştin“
Biserica "Sfânta Parascheva", aflată lângă Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi, şi-a serbat ieri hramul. În ajunul sărbătorii, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârşită de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor.
Ocrotitoarea Moldovei a fost cinstită în mod deosebit de credincioşii parohiei "Sfânta Parascheva" din Iaşi. Sâmbătă seara, Preasfinţitul Corneliu, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Vecernia unită cu Litia. La final, Episcopul Huşilor a adresat ieşenilor prezenţi la slujbă un cuvânt de învăţătură în care a accentuat faptul că sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva coincide anul acesta cu ziua Învierii Domnului - Duminica. "În această duminică (n.r. ieri) se citeşte din pilda semănătorului. Mântuitorul a rostit mai multe pilde care au ca temă centrală împărăţia lui Dumnezeu. Pentru a face această învăţătură accesibilă celor ce Îl ascultau, Hristos s-a folosit de diferite simboluri, de diferite metafore, ca să arate în ce constă împărăţia lui Dumnezeu cea veşnică la care suntem chemaţi pentru a o dobândi. Pilda semănătorului reprezintă una dintre cele mai expresive parabole, mai uşor de înţeles, dar care ascunde în ea o stare de tristeţe. Mântuitorul a preţuit foarte mult munca semănătorului şi a celor care lucrează pământul. În Sfânta Evanghelie mai întâlnim pilda lucrătorilor viei, a celui care îngrijea smochinul, dar şi alte pilde care scot în evidenţă valoarea muncii noastre, pentru a pricepe taina împărăţiei veşnice. Pilda semănătorului a fost înţeleasă de Sfânta Parascheva pentru că sufletul şi viaţa ei au rodit mult, devenind slujitoare credincioasă lui Dumnezeu. Vedem în fiecare an câte mii de oameni vin să se închine sfintelor ei moaşte. Câte dureri şi câte bucurii aude Sfânta Parascheva din sufletele şi inimile celor care poposesc la racla cu moaştele ei minunate. Sfânta Parascheva este un model pentru orice creştin, pentru că în viaţa noastră, cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie viu şi lucrător. El este viu şi lucrător dacă acceptăm ca să lucreze în noi şi dacă noi suntem împreună-lucrători cu el. Dumnezeu nu abuzează de libertatea umană, ci o respectă. El invită în bunătatea Sa orice suflet ca să-L urmeze. În această seară (n.r. sâmbătă seara) sufletele noastre au găsit în acest sfânt lăcaş odihna, bucuria şi mângâierea pentru că ne-am rugat împreună", a explicat Preasfinţitul Corneliu. Părintele paroh Ion Vicovan, care este şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a mulţumit Episcopului Huşilor şi părinţilor slujitori pentru prezenţă. Ieri-dimineaţă, programul liturgic a început cu Utrenia şi a continuat cu Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitorii bisericii.