Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfânta Parascheva, prăznuită de românii din Serbia
Credincioşii Parohiei Ortodoxe Româneşti din Zrenianin - Becicherecul Mare din Serbia şi-au prăznuit la 14 octombrie ocrotitoarea, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Alături de localnici şi oficialităţi locale, la sărbătoarea comunităţii din Banatul Sârbesc au luat parte şi fraţi ortodocşi români din ţară.
În fiecare an, la hramul parohiei, românii care trăiesc în vechea localitate românească Becicherecul Mare, numită acum Zrenianin, în onoarea şi memoria comunistului voivodinian şi partizanului Žarko Zrenjanin Uca (1902–1942), se adună într-o sală specială pentru evenimente culturale şi participă la o slujbă de seară, în cadrul căreia se săvârşeşte şi rugăciunea îndătinată în Banatul de pustă, numită „slujba de tăiere a colacului“. În acest an, la invitaţia organizatorilor au răspuns protopopul Petru Drăghicescu din Timişoara, protopopul Petru Berbentia de la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - Govândari“ din Reşiţa, preotul Emanuel Mojic din Toracul Mic şi preotul Cristian Popi din Toracul Mare, precum şi preotul Gabriel Bandu de la Parohia Ortodoxă Română din Ecica. Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop-vicar al românilor din Serbia, i-a delegat pe cei doi preoţi din România să săvârşească slujba îndătinată de hram. La vreme de seară s-a săvârşit slujba de sfinţire a apei şi s-a continuat cu binecuvântarea prinoaselor pregătite de familia lui Marcel Besu, preşedintele Consiliului parohial şi „naşul“ parohiei pentru sărbătoarea din acest an. După otpustul slujbei, protopopul Petru Drăghicescu a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Daniil, a mulţumit românilor şi a vorbit despre sărbătorirea hramului. Ca o ştafetă ce trebuie dusă mai departe, domnul Dănuţ Marta a preluat grijile organizării hramului de anul viitor.
Cuvânt de binecuvântare din partea Episcopului Caransebeşului
În final, preotul Petru Berbentia, protopopul Reşiţei, a transmis binecuvântarea şi gândurile bune ale Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, a vorbit despre relaţiile de bună frăţietate cu românii de peste graniţe, relaţii promovate şi susţinute de Preasfinţitul Lucian. Părintele Berbentia a mai amintit de sprijinul pe care Episcopia Caransebeşului îl acordă fraţilor români din Serbia, precum şi de permanenţa împreună-slujirii la marile evenimente ale parohiilor româneşti din Voivodina, Valea Timocului, Valea Moravei şi Ţinutul Homolie. Pentru că românii din Zrenianin nu au încă un loc de închinare şi rugăciune stabil, preotul Petru Berbentia a îndemnat pe cei prezenţi să facă tot ce este necesar pentru dobândirea unei proprietăţi în oraş şi pentru demararea lucrărilor de edificare măcar a unui paraclis, pentru început. Dând apoi citire Deciziei chiriarhale prin care ierarhul locului, PS Daniil, îndreptăţeşte pe preotul Petru Drăghicescu din Timişoara să se ocupe în continuare de coordonarea activităţii în nou-înfiinţata parohie românească, protopopul Reşiţei explică dorinţa Preasfinţiei Sale de a se continua viaţa religioasă ortodoxă şi românească, în deplină legalitate şi conform canoanelor Bisericii noastre. Seara s-a încheiat cu discuţii cu membrii Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Zrenianin şi cu hotărârea de a continua sprijinul frăţesc pentru cei care nu vor să uite că sunt români.
În Voivodina funcţionează 40 de parohii româneşti istorice, iar în sudul Serbiei, adică pe Valea Timocului, pe Valea Moravei, pe Valea Dunării şi în Ţinutul Homolie, românii au încă 20 de parohii, deşi acolo sunt 153 de sate româneşti. În toate aceste parohii şi filii activează 40 de preoţi, aflaţi sub jurisdicţia Episcopiei Ortodoxe Române „Dacia Felix“ cu sediul la Vârşeţ, condusă de Preasfinţia Sa, Episcopul Daniil Stoenescu.