Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfânta Parascheva, sărbătorită la Catedrala Episcopală din Huşi
Miercuri, 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală înconjurat de un sobor de slujitori, informează Biroul de presă al eparhiei.
După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la modul în care Sfânta Parascheva și-a asumat în propria viață cuvintele Evangheliei: „Urmarea lui Hristos presupune ca nimic din lumea aceasta să nu fie mai atractiv, nici bogății, nici slavă. Toate să pălească în fața asumării lui Hristos ca sensul absolut al vieții.
Biserica a rânduit să o cinstim pe Sfânta Parascheva atât de frumos, pentru că ea a luat foarte în serios cuvintele lui Hristos. Le-a tratat cu maximă responsabilitate, metabolizându-le în carnea și sângele ei. Altfel nu ar fi putut să trăiască o viață de asceză, de milostenie, dăruind săracilor hainele pe care le primea de la părinții ei, care erau bogați.
Fără această umplere de Hristos nu putem să înțelegem cu adevărat ceea ce ne grăiește El”.
Preasfinția Sa a vorbit despre atenția pe care ar trebui să o acordăm vieții noastre lăuntrice, premisă pentru o viață frumoasă și echilibrată: „Sfânta Parascheva a înțeles mai bine ce înseamnă grija pentru suflet. În troparul ei ni se spune, atât de sugestiv și frumos, că a urmat pe Hristos și, lucrând, a învățat să nu se uite la trup, la ceea ce este trecător, efemer, ci a purtat grijă de sufletul ei, de ceea ce este cu adevărat nemuritor.
Această grijă de suflet a adus îngeri în viața ei. Dacă noi am învăța să avem grijă de suflet cel puțin - procentual vorbind - cât avem grijă de trup, atunci am fi oameni frumoși la minte și la inimă, frumoși în tot ceea ce facem din punct de vedere spiritual. Este firesc să avem grijă de trup, de sănătatea lui - care este un dar și o binecuvântare de la Dumnezeu. Într-o măsură mult mai deplină, atunci când ne îngrijim de sufletul nostru, când îl plivim de buruienile păcatului, ale urii și ale răutății, pe care le cultivăm în mod premeditat, vor veni îngerii să cânte în viața noastră, iar sufletul nostru va fi ca un cer în care ni se arată Dumnezeu.
Așa a trăit Sfânta Parascheva. Viața ei a fost încopciată în împlinirea cuvântului lui Hristos, în nevoință foarte multă și în dragoste față de cei sărmani.
Dumnezeu a rânduit să nu ducă o viață lungă pe acest pământ. Avea în jur de 25 de ani când a fost chemată la Mirele ei Cel ceresc, Hristos, pe care L-a iubit atât de mult și Căruia i-a dăruit integral, fără intermitențe, viața ei, tinerețea ei. Puterea de a dărui tinerețea ei lui Hristos s-a datorat părinților ei, care au educat-o, care i-au deschis inima, ca să poată primi cuvintele lui Dumnezeu”.