În Parohia Apateu din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria s-a desfăşurat sâmbătă, 23 noiembrie, o manifestare cultural-religioasă în cinstea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a cinci ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, şi Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Evenimentul a reunit credincioşi ortodocşi români atât din Ungaria, cât şi din România, oficialităţi ale diplomaţiei româneşti în Ungaria şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii din România. De asemenea, au participat două formaţii corale din ţara noastră: corul preoţilor din Carei (Episcopia Maramureşului şi Sătmarului) şi Corul „Gloria Dei“ din Zalău (Episcopia Sălajului).
În debutul evenimentului au avut loc dezvelirea şi binecuvântarea bustului Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, ridicat în curtea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Apateu, ca semn de aleasă preţuire şi cinstire pentru întreaga sa lucrare de vrednic arhipăstor al românilor din Transilvania şi Ungaria. În continuare, a fost oficiată slujba de Te Deum, în cadrul căreia au fost înălţate rugăciuni de mulţumire către Bunul Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra comunităţii ortodoxe româneşti din Ungaria, comunitate aflată sub ocrotirea spirituală a marelui sfânt ardelean, originar de pe aceste meleaguri.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Laurenţiu a adus în dar pentru Catedrala episcopală din Gyula şi pentru biserica parohială din Apateu două racle cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna spre a fi cinstite şi preţuite de credincioşii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. „Bustul Sfântului Andrei Şaguna a fost realizat cu sprijinul Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, iar cele două părticele din moaştele sfântului aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu au fost oferite comunităţii românilor din Ungaria pentru ca sfântul să fie aici permanent, ocrotitor, rugător şi mijlocitor pentru cei care se ostenesc să-l mărturisească pe Hristos, să-şi ducă viaţa după rânduielile Bisericii Ortodoxe şi, în acelaşi timp, să păstreze fiinţa neamului românesc“, a precizat IPS Mitropolit Laurenţiu.
În continuare, cei prezenţi au participat la un simpozion în cadrul căruia au fost susţinute prelegeri dedicate ilustrării vieţii şi activităţii Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, precum şi mărturiilor legate de aleasa trăire şi sfinţenie a marelui mitropolit şi cărturar.
Preasfinţitul Siluan a înmânat plachete de onoare cu efigia Sfântului Ierarh Andrei Şaguna tuturor celor care au fost alături de comunitatea românească din această zonă şi au susţinut proiectul de înălţare a unui monument închinat sfântului ierarh în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, iar corul preoţilor din Carei a susţinut un concert de colinde specifice acestei perioade. În finalul evenimentului, pr. Origen Sabău, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi paroh al bisericii din Apateu, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru bucuria făcută credincioşilor de aici de a participa la această manifestare prilejuită de omagierea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. (Diac. Marius Mircia, George Giurgiu)