De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Antonie cel Mare, cinstit la Biserica Domnească din Capitală
Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, din București, și-a sărbătorit vineri, 17 ianuarie 2020, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Sfânta Liturghie a fost oficiată în ziua hramului celei mai vechi biserici din Capitală de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În ajun, icoana și moaștele Sfântului Cuvios Antonie cel Mare au fost purtate în procesiune în vecinătatea locașului de rugăciune.
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare adună în fiecare an mulțime de credincioși la Biserica Domnească din Capitală. Evenimentul a fost un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii și pelerinii închinători care au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ca în fiecare an, rândul pelerinilor a curs necontenit la icoana făcătoare de minuni și la racla ce adăpostește moaștele Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, spre cinstirea sfântului grabnic ajutător în încercările vieții și dobândirea mijlocirii sale.
Sărbătoarea hramului a început, după rânduială, încă din seara zilei de joi, 16 ianuarie 2020, cu tradiționala procesiune cu icoana făcătoare de minuni și sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, urmată de oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia. La ceasul rugăciunilor de seară a slujit un ales sobor de preoți și diaconi, condus de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
A doua zi, vineri, 17 ianuarie, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfântului Antonie cel Mare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat în mijlocul comunității. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul, la Sfânta Liturghie, au făcut parte: pr. Florin Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Sector 3 Capitală; pr. Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”- Curtea Veche; pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; pr. Ciprian Florin Apetrei, pr. Iulian Florin Scuturoiu și pr. Viorel Barbu, slujitori la această biserică.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit celor prezenți despre viața și virtuțile Sfântului Cuvios Antonie, mare părinte al monahismului răsăritean. „Din cei 105 ani ai vieții lui, aproximativ 90 i-a petrecut în viață pustnicească. Despre nevoința și asceza lui nu putem spune suficient, întrucât s-a luptat până la sânge cu potrivnicul binelui, adică cu diavolul. Din spiritualitatea filocalică știm că, atunci când era ajutat de îngeri să meargă către Dumnezeu, diavolii căutau să-l amăgească și în ultimul moment: «Bucură-te, că ai scăpat de noi!» Dar cu înțelepciunea și cu smerenia lui, Antonie le-a spus că încă nu a scăpat, ceea ce înseamnă că lupta împotriva diavolului și pocăința se încheie doar la ușa mormântului. Condus de îngeri către Dumnezeu pentru viața lui asemenea lor, marele Antonie și-a păstrat smerenia până la capăt”, a reliefat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
În continuare, ierarhul a evidențiat smerenia Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, cel care a dus la înflorirea pustiului cu mulți nevoitori după modelul său. „În jurul anului 310, Antonie avea să se așeze în Muntele Kolzim, nu prea departe de Marea Roșie, într-un loc cu adevărat pustnicesc. Ni se spune în Viața lui, scrisă la un an după trecerea sa către Domnul, de ucenicul său, Atanasie din Alexandria, că în acel loc în care a petrecut mai mult de 40 de ani îl vizitau uneori ucenicii și adeseori demonii. Antonie a avut întotdeauna în minte frica de Dumnezeu și gândirea la moarte. Le spunea uneori demonilor că nu au nici o putere asupra lui, chiar dacă l-au rănit și l-au lăsat aproape mort. Referindu-se la această luptă, le spunea ucenicilor că a văzut și a cunoscut toate ispitirile diavolului și că îl putem înfrunta cu puține lucruri. Ei pot fi înfruntați cu smerenie, pentru că nu o au, cu blândețe și cu bunătate”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Mirea Aurelian, pe seama Parohiei Gherman din Protoieria Ilfov Sud.
La final, toți credincioșii au primit o masă caldă din partea Parohiei „Sfântul Anton”-Curtea Veche, cornulețe și cozonac de post din partea domnului Gelu Boromiz.