Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca prăznuit la Mănăstirea Dobric
În ziua prăznuirii Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, miercuri, 18 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Mănăstirea Dobric, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii de lemn din cadrul așezământului monahal.
Bisericuţa de lemn a fost construită în stil maramureșean, de către o echipă de meșteri din Bârsana, în anul 2000, în 30 de zile, fiind sfințită în anul 2002 de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. Biserica este înzestrată cu iconostas și strane din stejar, sculptate de câțiva deținuți aflați la acea vreme în Penitenciarul Bistrița.
În cadrul sfintei slujbe, cu ocazia hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre virtuțile Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Alina Ceuca a cântat mai multe pricesne. La finalul slujbei, ierarhul l-a felicitat pe duhovnicul mănăstirii, protos. Siluan Farcaș, cu prilejul zilei de naștere.
La Sfânta Liturghie au participat credincioși din zonă și pelerini, precum și oficialități locale și județene.
În cadrul așezământului monahal funcţionează Căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”, unde sunt primite bătrâne care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.
La data de 21 mai 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru un nou centru social destinat vârstnicilor, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, aflat în construcție; iar la hramul din anul 2021, în data de 21 mai, ierarhul a binecuvântat sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” şi Biblioteca „Mitropolitul Bartolomeu Anania” din cadrul mănăstirii. Biblioteca adăpostește peste 20 de mii de volume din cele 40 de mii din colecția așezământului monahal. În data de 9 decembrie 2021, Mănăstirea Dobric, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB, a găzduit și inaugurat proiectul de cercetare biblică noutestamentară „Sfântul Luca - apostol, istoric și evanghelist”, dedicat studenților-doctoranzi ai Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul instituției de învățământ teologic clujean.