Comunitatea Parohiei Vad, judeţul Braşov, a adus cinstire Maicii Domnului în zi de hram prin participarea la Sfânta Liturghie săvârşită joi, 21 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu,
Sfântul Atanasie Patelarie, sărbătorit la Galați
Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea (Patelarie), Patriarhul Constantinopolului, a fost sărbătorit miercuri, 2 mai, în Arhiepiscopia Dunării de Jos. În orașul Galați, unde a viețuit vreme de 12 ani, sfântul a fost cinstit în ajun prin slujba de priveghere la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”. În ziua pomenirii sale, Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită în altarul de vară al parohiei nou-înființate în cartierul Micro 17.
În Galați, Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie este cinstit ca ocrotitor la biserica ridicată pe fundația fostei mănăstiri în care a trăit vreme de 12 ani și la locașul din lemn ridicat recent în cartierul Micro 17. „În ajunul sărbătorii, racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea, aflată în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost dusă în pelerinaj la Catedrala Arhiepiscopală şi la Biserica «Sfântul Nicolae» din Galaţi, unde credincioşii au venit în număr mare pentru a se închina, a săruta acest odor şi a asculta cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos”, ne-a declarat pr. Rareș Bucur, consilier media eparhial.
Miercuri, 2 mai, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în altarul de vară al bisericii închinate Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie din cartierul Micro 17. Numeroși credincioși gălățeni participanți la slujba de hram au cinstit racla cu un fragment din moaștele ocrotitorului bisericii parohiale. „La Înjumătățirea praznicului Cincizecimii, l-am cinstit pe Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, care a locuit în timpul domniei lui Vasile Lupu și al Sfântului Mitropolit Varlaam la Mănăstirea «Sfântul Ierarh Nicolae» din Galați timp de 12 ani. A fost un ierarh învățat, un mare misionar care a cunoscut bine cultura greacă și latină, dar în același timp s-a dăruit mult cauzei unității creștinilor de limbă greacă, de limbă română și de limbă slavă. A primit în orașul unde a rezidat o biserică nouă de parohie, iar la Biserica istorică «Sfântul Nicolae» este cinstit în fiecare an cu laude și cântări duhovnicești. O mulțime de credincioși și tineri au fost prezenți la sfintele slujbe, bucurându-se de pelerinajul la un fragment din sfintele sale moaște”, a spus IPS Arhiepiscop Casian.
Între credincioşii prezenţi s-au numărat elevi ai Şcolii nr. 40 „Iulia Hasdeu” din Galați, aflată în apropierea locaşului de cult, îmbrăcaţi în costume populare, majoritatea fiind înscrişi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”. După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină, parohia pregătind în acest scop 700 de pachete cu alimente tradiţionale, atât pentru cei prezenţi, cât şi pentru persoanele aflate în evidenţele activității social-filantropice. „La sărbătoarea Sfântului Ierarh Atanasie, am primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, care a venit în mijlocul credincioșilor parohiei noastre și s-a bucurat împreună cu noi de activitățile misionare și social-filantropice pe care le desfășurăm. Ne bucurăm că, deși suntem o parohie tânără, activitățile și darul Sfântului Atanasie care se revarsă peste credincioșii noștri sunt nenumărate. În anul unității de credință și neam am început pictarea sfintei biserici, cu darul lui Dumnezeu și cu ajutorul Sfântului Atanasie”, a spus părintele Cristian Podașcă, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie” din Galați.