Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești sărbătorit la Mănăstirea Christiana
Biserica Ortodoxă Română l-a prăznuit miercuri, 10 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. De-a lungul vieții sale, Cuviosul s-a nevoit în Mănăstirea Căldărușani, Schitul Brazi, schiturile românești Lacu și Prodromu din Muntele Athos, precum și în Mănăstirea Valaam din Rusia. În ziua sa de pomenire, sfântului i-a fost adusă cinstire la Mănăstirea Christiana din partea de nord a Capitalei unde se află, din anul 2002, o icoană cu un fragment din moaștele sale.
În cinstea Sfântului Antipa de la Calapodești, un sobor de preoți a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie. Chiar dacă a fost zi lucrătoare, biserica așezământului monahal a fost plină de credincioși care au venit să aducă mulțumire Cuviosului pentru binefacerile revărsate prin rugăciunile sale. În cuvântul de învățătură rostit, părintele Marius-Telu Gagea, de la parohia ilfoveană Roșu 2, le-a vorbit celor prezenți despre viața, evlavia și trăirea înaltă ale Cuviosului care s-a nevoit nu numai în așezăminte monahale din țara noastră, ci și în mănăstiri de peste hotare.
„Sfântul Antipa de la Calapodești a ajuns la noi în ziua de 1 iunie 2002. Vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist a participat atunci la o acțiune a noastră cu copii și ne-a adus această icoană a sfântului ce adăpostește și o părticică din moaștele sale. De atunci, Sfântul Antipa a devenit ocrotitorul mănăstirii noastre, cu atât mai mult cu cât Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hotărât ca sărbătoarea sa să fie unul dintre hramurile bisericii mari a așezământului monahal. La început, nu venea atât de multă lume aici. Noi îl cinsteam pe sfânt și simțeam ocrotirea lui, iar după aceea și alți credincioși au aflat și au început să vină. În prezent, vin să mulțumească foarte mulți din cei care au primit ajutorul sfântului în diferitele lor probleme”, a declarat pentru TRINITAS TV stavrofora Benedicta Chirobocea, stareța Mănăstirii Christiana.
Monahiile acestei obști au o grijă permanentă și față de cei 22 de vârstnici îngrijiți în căminul din cadrul mănăstirii. În obște se află și numeroase monahii care sunt cadre medicale.