La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a unit cerul cu pământul, prin rugăciunea inimii“
Cu ocazia prăznuirii Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul de la Voroneţ, Sfânta Liturghie de la Paraclisul patriarhal cu hramurile „Sf. M. Mc. Gheorghe“, „Sf. Cuv. Parascheva de la Iaşi“ şi Sf. Prooroc Daniil“ a fost săvârşită ieri de către PF Părinte Patriarh Daniel, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a subliniat faptul că Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, care a trăit în secolul al XV-lea, este „un rugător al neamului românesc şi un mare sfătuitor, şi în el se vede vocaţia Bisericii în raport cu societatea. Sfântul Daniil Sihastrul a fost mai întâi un om al rugăciunii, un om al înţelepciunii duhovniceşti care vine din sălăşluirea Duhului Sfânt în omul credincios şi rugător şi a fost sfătuitor al Marelui Voievod Ştefan cel Sfânt al Moldovei. Un sfătuitor bun pentru un conducător creştin este de mare folos, nu doar pentru persoana sfătuită, ci şi pentru generaţiile care urmează. Sfatul cel bun dăruit unui om care are puterea de a face binele într-un mod cuprinzător este un bine făcut Bisericii pentru toate veacurile. După 500 de ani de rugăciune în sfintele lăcaşuri zidite de Ştefan cel Mare şi Sfânt, ca urmare a îndrumării date de Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, părinte duhovnicesc al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, ambii au fost trecuţi în rândurile sfinţilor“, a menţionat Patriarhul românilor, precizând că învăţăm de la sfinţii noştri din neamul românesc că înţelepciunea Sfinţilor Părinţi, în veacurile de aur, numite ale creştinismului, s-a revărsat asupra poporului român. „Astăzi ne dăm seama cât de mare este nevoia de părinţi duhovniceşti, luminaţi, care nu caută să se afirme pe ei înşişi, ci caută să ajute Biserica, să sfătuiască pe cei care au răspundere mare în faţa lui Dumnezeu şi în faţa poporului“, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre. Preafericirea Sa a evidenţiat, în continuare, faptul că în această perioadă de pregătire pentru Naşterea Domnului, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul ne arată că cea mai frumoasă legătură este legătura dintre peştera lui de la Voroneţ şi peştera de la Betleem. „După cum Mântuitorul Hristos, prin prezenţa Sa în peştera de la Betleem, a unit cerul cu pământul, tot aşa sfinţii isihaşti care au trăit în peşterile munţilor şi în primul rând acest sfânt cuvios Daniil Sihastrul au unit cerul cu pământul, au coborât cerul pe pământ prin rugăciunea inimii şi au înălţat pământenii spre ceruri, prin darurile primite de la Dumnezeu“, a subliniat Patriarhul Daniel.