De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Efrem cel Nou a fost cinstit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală
În Biserica Ortodoxă Română s-a făcut miercuri, 5 mai 2021, pomenirea Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou de la Nea Makri, Grecia, unul dintre sfinții pentru care credincioșii ortodocși români au o mare evlavie. Cu acest prilej, la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, unde sunt păstrate fragmente din sfintele sale moaște, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În ajunul sărbătorii, slujitorii Mănăstirii Radu Vodă, împreună cu credincioșii prezenți, au mers în procesiune în jurul bisericii așezământului cu racla ce adăpostește cinstitele odoare ale Sfântului Efrem cel Nou. Procesiunea a fost condusă de părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă.
A doua zi, în ziua sărbătorii sfântului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie. Din soborul de slujitori a făcut parte și părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române de la Locurile Sfinte.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre viața minunată și credința neclintită ale Sfântului Efrem. „În ziua de 5 mai, tânărul monah Efrem a trecut la Cel pe care Îl mărturisea și Îl iubea cu adevărat. După chinuri deosebit de grele, după pironirea cu multe cuie de fier, turcii i-au străpuns pântecele cu un lemn care ardea, provocându-i chinuri cumplite. Mănăstirea și locul acela au trecut prin chinuri, pentru că peste tot turcii au lăsat lacrimi, tulburare și moarte. Mănăstirea a fost acoperită de uitare vreme îndelungată și rămasă în ruină. (…) După aproximativ 500 de ani, în chip minunat, au fost descoperite moaștele sale. Mai întâi unei călugărițe care se așezase acolo pentru a scoate din ruină mănăstirea. După anul 1971, moaștele au fost așezate în biserică. Nenumărați creștini din locul respectiv, dar și veniți de departe din alte locuri ale lumii, s-au îndreptat către Mănăstirea Neprihăniților, unde se află moaștele acestui ostaș al lui Hristos, un luptător pentru credință. Sărbătoarea de astăzi poate fi sintetizată astfel: atunci când oamenii tac sau sunt nevoiți să tacă, pietrele vorbesc”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a îndemnat la rugăciune și la urmarea exemplului de trăire duhovnicească a Sfântului Efrem cel Nou: „Sărbătoarea Sfântului Efrem cel Nou ne vorbește despre credința adevărată, despre tăria unui mărturisitor în fața șovăielii și a multelor ispite ale lumii acesteia care pot veni de la barbari, păgâni sau de la încercările prin care au trecut și mai trec toți cei care Îl slujesc pe Domnul. Sărbătoarea Sfântului Cuvios Efrem cel Nou ne cheamă pe toți la întărirea credinței. Să vedem dincolo de alianțe, de prietenii și nădejdi pe care le putem pune în unii sau alții. El a arătat că cea mai sigură prietenie și cea mai fidelă slujire trebuie să fie adresate sau închinate Mântuitorului Hristos. Sfântul Efrem îi învață pe toți cei aflați în grele persecuții, oriunde s-ar afla ei în lume, că nimic nu se compară cu iubirea Mântuitorului față de noi”.