În Duminica a 28-a după Rusalii, 15 decembrie, Biserica noastră a făcut pomenirea Sfinților Strămoși după trup ai Mântuitorului. Cu acest prilej, în mijlocul iubitorilor de Dumnezeu, credincioși și pelerini,
Sfântul Elefterie a fost cinstit în biserica sa din Capitală
Credincioși și pelerini de toate vârstele au participat în Duminica a 28-a după Rusalii la pomenirea ocrotitorului Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis patriarhal din București. La sărbătoarea din acest an a Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, parohia bucureșteană a pregătit un program liturgic-cultural bogat, care a culminat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de soborul de slujitori ai sfântului lăcaș.
Bijuterie a arhitecturii ecleziale din prima jumătate a secolului al 20-lea, Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, situată în apropierea Operei Române din București, a întâmpinat și în acest an sărbătoarea ocrotitorului său spiritual cu multiple manifestări liturgice și culturale, care au debutat în ajun cu slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie.
În ziua hramului, la orele dimineții, în mijlocul credincioșilor, care au umplut impunătoarea biserică până la refuz, a poposit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre pregătirea poporului ales prin trei legăminte, prin prorocii și drepții Vechiului Testament, pentru primirea Fiului lui Dumnezeu, Care a luat trup din Sfânta Fecioară, pentru a-l mântui pe om. „Această pregătire s-a făcut sub diferite forme, în primul rând prin legămintele pe care Dumnezeu le-a făcut cu neamul omenesc. Ne amintim de legământul lui Noe după ce lumea a fost pedepsită pentru neascultare și îndepărtarea nepermisă de Dumnezeu. Noe, care strălucea prin fidelitate față de Dumnezeu și printr-o moralitate foarte înaltă, a fost izbăvit din potop și Dumnezeu a încheiat cu el un legământ, al cărui semn a fost curcubeul, care leagă cerul și pământul. Al doilea legământ a fost încheiat cu Avraam, căruia Dumnezeu i-a făgăduit că îl va face tată al multor neamuri. Semnul legământului dintre Dumnezeu și Avraam a fost tăierea împrejur ca prefigurare a Botezului creștin prin care cei care primesc Evanghelia și doresc să devină membri ai Bisericii sunt înfiați de Dumnezeu. Al treilea legământ este cel făcut de Dumnezeu cu poporul ales pe Muntele Sinai prin Moise, care este și el o prefigurare a Întrupării Mântuitorului, Sfântul Evanghelist Ioan spunând în acest sens că dacă Legea prin Moise s-a dat, harul și adevărul au venit prin Iisus Hristos. Cina cea mare la care este chemat fiecare om a fost pregătită prin aceste legăminte”, a spus ierarhul.
În a doua parte a cuvântului său, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre viețuirea și pătimirea sfântului ocrotitor al parohiei, pomenit în această zi. „Sfântul Elefterie s-a format de copil ca creștin în atmosfera creată de Sfinții Apostoli Petru și Pavel în capitala Imperiului roman. Mama sa, Antia, a fost convertită la creștinism de Sfântul Pavel. Ea l-a încredințat formării Sfântului Anicet al Romei, care, văzând calitățile lui, l-a hirotonit diacon la 15 ani, preot la 18 ani și la 20 de ani l-a hirotonit Episcop al Iliricului pentru ca, la scurtă vreme, în timpul împăratului Adrian, să fie chemat la Roma, unde i s-a cerut să se lepede de credință. El a refuzat categoric acest lucru, motiv pentru care a fost chinuit în multe feluri, fiind ucis împreună cu mama sa Antia de către doi soldați romani. Moaștele sale au fost cinstite încă de la început, iar părți din ele s-au răspândit peste tot în lume, un fragment ajungând și la Mănăstirea Țigănești din apropierea Bucureștilor de unde, în anul 2009, a fost adus în această biserică ocrotită de Sfântul Elefterie din inima Capitalei”, a afirmat Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, soborul de slujitori în frunte cu Episcopul-vicar patriarhal a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și credincioșii parohiei bucureștene trecuţi la Domnul. În continuare, elevii care au participat la proiectul „Icoana - fereastră către cer” desfășurat de parohie au primit din partea părintelui paroh diplome și daruri. De asemenea, potrivit acestei perioade de pregătire pentru întâmpinarea praznicului Nașterii Domnului, după datina străbună, credincioșii participanți au putut asculta un concert de colinde susținut de membrii Corului „Tronos junior”.
În încheiere, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul l-a felicitat pe preotul paroh pentru numeroasele activități desfășurate în cadrul parohiei, la care participă mulți tineri. La rândul său, părintele Valer Ulican a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru delegarea Preasfinției Sale la sărbătoarea hramului și pentru grija arătată comunității pe care o păstorește. De asemenea, părintele paroh i-a mulțumit ierarhului pentru slujire și pentru bogatul cuvânt de învățătură, oferindu-i o icoană cu chipul Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie și un aranjament floral.