La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Sfântul Gheorghe, icoană a credinţei puternice, a curajului şi a bărbăţiei”
Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale şi-a sărbătorit vineri, 23 aprilie 2021, ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite a fost săvârşită cu acest prilej de părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre viaţa, virtuţile şi minunile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, precum şi despre istoricul paraclisului, obiectiv de referinţă din Ansamblul Patriarhal de pe Colina Bucuriei.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe reprezintă o icoană a credinţei puternice, a curajului, a bărbăţiei şi a luptei de păstrare a credinţei în Iisus Hristos Mântuitorul. „El este ocrotitorul celor care sunt luptători duhovniceşte, dar şi al soldaţilor creştini. De aceea, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a devenit foarte popular atât în rândul conducătorilor militari, cât şi în evlavia poporului. El s-a bucurat de o cinste deosebită de-a lungul istoriei, astfel încât 12 state sau regiuni îl au ca ocrotitor: Anglia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia şi Serbia. În poporul român, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este iubit atât de militari, cât şi de mireni. O mulţime de biserici sunt închinate lui, adică sunt puse sub ocrotirea lui. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este un sfânt ocrotitor, ajutător al celor care luptă, dar şi al săracilor şi al bolnavilor. El este, totodată, şi un om al suferinţelor, care îi ajută pe cei care suferă. Este iubit în poporul român, astfel încât aproape un milion de români şi românce îi poartă numele sau derivate din acest nume: Gheorghe, Gheorghiţă, Georgeta, Gherghina ş.a.”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.
În continuare, Preafericirea Sa a arătat că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost cinstit în mod deosebit de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. „El purta icoana Sfântului Gheorghe pe drapelul său de luptă, după cum se vede pe steagul pe care l-a trimis la Mănăstirea Zografu, ctitorită de el pe Sfântul Munte Athos la anul 1500. Pe acel steag, Ştefan cel Mare şi Sfânt a scris şi o rugăciune adresată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. El a devenit în mod deosebit ocrotitorul armatei Sfântului Ştefan cel Mare, dar şi ocrotitor al Moldovei. Astăzi, doar Mitropolia Moldovei şi Bucovinei poartă chipul Sfântului Gheorghe pe ştampila sau sigiliul Mitropoliei: Sfântul Gheorghe ucigând balaurul, care este simbolul răului. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este astăzi ocrotitorul trupelor sau armatei terestre a României. Mai multe oraşe din ţara noastră îi poartă numele: Sfântul Gheorghe, Sângeorz şi Giurgiu. De asemenea, al treilea braţ al Dunării se numeşte Sfântul Gheorghe”, a explicat Patriarhul României.
Preafericirea Sa a amintit şi de faptul că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul spiritual al multor lăcaşuri de cult din România, printre care Mănăstirea Voroneţ şi Paraclisul istoric din Reşedinţa Patriarhală. „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul spiritual al frumoasei biserici a Mănăstirii Voroneţ, construită de Ştefan cel Mare în trei luni şi trei săptămâni. El este şi ocrotitorul spiritual al Paraclisului istoric din Reşedinţa Patriarhală, care a fost construit deodată cu Catedrala Patriarhală, între anii 1656 şi 1658, de către Constantin Şerban Basarab, domnitorul Ţării Româneşti. Acest paraclis avea la început hramul «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena». Apoi, lucrările de construire a paraclisului au fost finalizate în timpul domnitorului Gheorghe Duca, ce a domnit între anii 1673 şi 1678. De aceea, astăzi, hramul principal al acestui paraclis este «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă». Pictura paraclisului s-a făcut în anul 1723, în timpul domnitorului Nicolae Mavrocordat şi al Mitropolitului Daniil al Ţării Româneşti, care i-a dat al treilea hram, «Sfântul Proroc Daniel». Aceasta este realizată în stil brâncovenesc şi chiar dacă spaţiul este restrâns, numărul sfinţilor pictaţi este foarte mare. Mai târziu, Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale a primit şi hramul «Sfânta Cuvioasă Parascheva», deoarece aici, la Reşedinţa Patriarhală, s-a transferat Mănăstirea «Sfânta Cuvioasă Parascheva» de la Schitul Maicilor”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Întâistătătorul Bisericii noastre a mai spus că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este grabnic ajutător celor care îl cheamă în rugăciune: „Ne rugăm Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să ne dăruiască şi nouă credinţă puternică, evlavie şi rugăciune fierbinte şi mult ajutor în toată lucrarea noastră duhovnicească. El ne învaţă să iubim Biserica lui Hristos şi să mărturisim credinţa nu doar în vremuri bune, ci şi în vremuri de încercare, de prigoană şi suferinţă”. Părintele Patriarh Daniel i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele Sfântului Gheorghe şi derivate din acest nume, dorindu-le tuturor sănătate şi mântuire, pace şi bucurie.
La final, părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii Paraclisului istoric al Reşedinţei Patriarhale trecuţi la Domnul.