Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Grigorie, model de viaţă şi învăţătură ortodoxă
Sfântul Grigorie Teologul a fost serbat miercuri, 25 ianuarie, de profesorii şi elevii Seminarului Teologic din Craiova, eveniment la care a fost prezent şi Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Manifestările dedicate hramului seminarului au început la orele dimineţii, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către IPS Irineu, înconjurat de părinţii profesori. Sfânta Liturghie a fost urmată de un parastas pentru ctitorii, profesorii, elevii şi binefăcătorii acestui aşezământ teologic care au plecat la Domnul. "Un suflet frământat de dorul după dumnezeire" În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat personalitatea Sfântului Grigorie, cel "botezat" de Biserică "Teologul": "Sfântul Grigorie a fost chemat să devină păstor de suflete în vremuri grele, de mari confruntări dogmatice. El primeşte şi apelativul de "Teologul" deoarece nu numai cu învăţătura profundă şi cuvântul său, ci şi cu viaţa şi trăirea lui spirituală se ridică până la contemplarea Sfintei Treimi. Întreaga operă, şi mai ales cuvântările sale teologice, ne descoperă un suflet frământat de dorul după dumnezeire, după dragostea divină. Se ridică permanent spre culmile cele mai înalte pentru a înţelege tainele lui Dumnezeu. Descoperă tainele învăţăturii creştin-ortodoxe şi ca un "fluier păstoresc" a condus şi conduce peste veacuri mulţimi de tineri teologi, mulţimi de credincioşi, pe calea mântuirii, aşa cum păstorul duce oile sale spre păşunea cea bogată". În încheiere, IPS Irineu i-a îndemnat pe elevii seminarişti să studieze opera Sfântului Grigorie Teologul şi să-l aibă întotdeauna ca model de viaţă şi credinţă în Mântuitorul Iisus Hristos. Sărbătoarea a continuat în sala de festivităţi a şcolii prin tradiţionala serbare pe care cadrele didactice şi elevii seminarişti o organizează an de an în cinstea protectorului lor spiritual. Evenimentul a fost deschis cu un cuvânt de bun-venit rostit de părintele director Constantin Popescu. Apoi, părintele prof. Gheorghe Pârva a vorbit despre opera şi personalitatea teologică ale Sfântului Grigorie. În cadrul serbării, elevii seminarişti au prezentat un recital de poezie, coordonat de pr. prof. Cristin Alexandru Sperlea, şi o scenetă religioasă pusă în scenă sub coordonarea prof. Angel-Cristian Stăiculescu. Corul seminarului, dirijat de prof. Victor Şapcă, a întregit atmosfera de sărbătoare printr-un buchet de cântări religioase specifice momentului. La final, ocupanţii primelor locuri în cadrul Concursului de creaţie "Sfântul Grigorie Teologul - Dascălul sufletelor noastre", desfăşurat luni, 23 ianuarie, au primit premii constând în diplome, cărţi şi sume de bani, înmânate în cadru festiv de IPS Irineu.