De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Haralambie cinstit la o biserică istorică din București
Biserica Flămânda din București, unul dintre lăcașurile istorice cunoscute ale Capitalei închinat Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, și-a sărbătorit miercuri, 10 februarie 2021, ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, credincioșii s-au putut închina și la racla ce adăpostește un fragment din cinstitele moaște ale sfântului. La finalul Sfintei Liturghii, săvârșită de un sobor de slujitori, a fost oficiată și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul de-a lungul istoriei acestui lăcaș de cult.
Într-o atmosferă de comuniune și pace duhovnicească, enoriași și credincioși din diferite zone ale Capitalei au venit cu evlavie să se roage în zi de hram la Biserica Flămânda din Capitală.
Ziua de sărbătoare a început de dimineață prin săvârșirea slujbei Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de slujitori conduși de preotul conf. dr. David Pestroiu, parohul bisericii.
În cuvântul de învățătură, părintele conf. dr. David Pestroiu a explicat că Sfântul Mucenic Haralambie ne oferă o pildă de viețuire creștinească. „Ne-a chemat Sfântul Mucenic Haralambie să-i aducem prinos de cinstire prin rugăciuni și cântări în biserica aceasta, pusă sub ocrotirea lui, îmbrăcată astăzi în haine de sărbătoare. (...) Sfântul Haralambie revarsă prin cinstitele sale moaște și prin icoana sa multă putere de a lupta cu ispitele și cu încercările acestui veac, dar mai cu seamă cu această mare încercare ce s-a abătut asupra omenirii prin epidemia actuală. Pentru că asemenea molimei ciumei, această epidemie s-a întins pe fața întregului pământ, secerând vieți omenești, întristând pe mulți și punându-ne la încercare răbdarea în rugăciune, încrederea în mila și ajutorul lui Dumnezeu.
Sunt vremuri de mari încercări, dar privind la viața Sfântului Haralambie și luând aminte la pilda pe care el ne-o oferă, putem să răzbim toate valurile acestei vieți deșarte și trecătoare care vin asupra noastră. Din Sfântul Haralambie izvorăsc multe pilde. Izvorăște ca o lumină însuși numele său, care s-ar traduce ca «luminător al harului», povățuitor și călăuzitor ca o candelă, care ne conduce pe toți prin bezna încercărilor vieții către limanul adâncului și necuprinsului infinit, care se profilează pentru toți cei aleși ca sens al existenței lor”, a spus părintele David Pestroiu.
De asemenea, părintele paroh a subliniat ce putem învăța din viața Sfântului Haralambie: „În primul rând, învățăm răbdarea, că în viață toate sunt la vremea lor. Sfântul Haralambie a văzut mulți martiri. S-au succedat multe prigoane în toată perioada în care sfântul a trăit. I-a văzut pe mulți dintre prietenii săi dându-și viața pentru Hristos. Și-a dorit și el, dar această dorință i-a fost împlinită atunci când a binevoit Dumnezeu, ca să dea pildă și pentru cei vârstnici, pentru că erau mulți martiri tineri. Vedem și pe cei mai în vârstă, care, la rândul lor, sunt pilde vii și ne arată că, atunci când voiește Dumnezeu, se împlinește rânduiala cu fiecare dintre noi. Martiriul său a fost încununarea unei vieți întregi de credință și de mărturisire. În al doilea rând, Sfântul Haralambie ne învață smerenia, această stare de transformare interioară a fiecăruia dintre noi, în așa fel încât să renunțăm la egoismul vieții noastre, la sinele acesta care a ajuns în ziua de astăzi să fie idolatrizat. Apoi, la Sfântul Haralambie vedem curajul mărturisirii în fața ighemonului Lucian și în fața tuturor prigonitorilor săi. De la acest sfânt învățăm cu toții chipul desăvârșit al vârstnicului”.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult trecuți la cele veșnice.
În cadrul Parohiei Flămânda din București funcționează un centru educațional, așezat tot sub ocrotirea Sfântului Haralambie, care cuprinde „Grădinița Florilor” și un after-school.