Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Sfântul Haralambie, prăznuit la biserica sa din centrul Capitalei
Numeroși credincioși s-au rugat luni, 10 februarie 2020, la Biserica Flămânda din Protoieria Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit ocrotitorul, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori conduși de părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar-eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La final, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul de-a lungul istoriei acestui locaș de cult.
La Biserica Flămânda, un cunoscut locaș istoric din Capitală închinat Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, ziua de sărbătoare a început de dimineață prin săvârșirea slujbei Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de slujitori din care au făcut parte pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar-eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pr. conf. dr. David Pestroiu, parohul bisericii, pr. conf. dr. Radu Petre Mureșan, pr. lect. dr. Zaharia Matei, precum și alți slujitori.
La sărbătoarea hramului au participat cu evlavie atât credincioșii parohiei, cât și pelerini veniți din diferite cartiere ale Capitalei, din împrejurimi, precum și din Târgoviște.
În cuvântul de învățătură, părintele profesor Ștefan Buchiu a vorbit despre viața și virtuțile Sfântului Haralambie, care a suferit moartea martirică pentru credința sa. „Sfântul Sfințit Haralambie a întrecut pe mulți dintre sfinți, mai ales că a fost în perioada cea mai cruntă a persecuțiilor. S-a născut în anul 89 și i-a dat Dumnezeu să trăiască 113 ani, ca să-L slujească pe El, ca să-L mărturisească și să adune cât mai mulți fii în sânul Bisericii. Pe vremea aceea, majoritatea încă era păgână în Imperiul Roman. Dar el, ca episcop al Magneziei, L-a slujit pe Hristos. (…) Sfântul Haralambie, din copilărie crescut și educat în credința creștină, s-a învrednicit să ajungă episcop. I-a învățat pe toți cu multă blândețe, aşa încât vedeau în el chipul Păstorului celui ales, adică al Mântuitorului Iisus Hristos. An de an, Sfântul Haralambie a adunat atâta credință în sufletul său, bunătate, iubire pentru aproapele și înțelepciune, încât atunci când a venit vremea, la sfârșitul vieții sale, să-L mărturisească pe Hristos, a făcut-o cu mult curaj. Sfântul Haralambie a mărturisit înaintea împăratului credința sa și, deși a fost supus la chinuri ca toți mucenicii, mai mult mărturisea. Era un lucru de neînțeles de către păgâni”, a spus pr. prof. Ștefan Buchiu.
În cadrul Parohiei Flămânda din București, funcționează un centru educațional-social, așezat tot sub ocrotirea Sfântului Haralambie, care cuprinde grădiniță, after school, precum și alte facilități. „Sfântul Haralambie, cu chipul său de bunic ocrotitor, veghează la această biserică asupra unui centru social-educațional care îi poartă numele, unde sunt ocrotiți 45 de copii. Cei mici au venit aici, s-au închinat și s-au împărtășit. Centrul social-educațional poartă numele Sfântului Haralambie, pentru a învăța acești copii că trebuie să-și petreacă viața căutându-L pe Dumnezeu”, a spus pr. conf. dr. David Pestroiu, parohul Bisericii Flămânda. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii locașului de cult trecuți la cele veșnice.