La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sfântul Haralambie sărbătorit la Biserica Flămânda din București
Biserica Flămânda din București, edificiu istoric cunoscut al Capitalei închinat Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, și-a sărbătorit vineri, 10 februarie, ocrotitorul spiritual.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, condus de pr. lect. dr. Aurel Mihai, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a rostit și un cuvânt de învățătură în care a evocat viața și virtuțile Sfântului Mucenic Haralambie: „Viața Sfântului Haralambie a fost ca o lumânare care a ars pentru mărturisirea dreptei credințe. La vârsta senectuții i-a fost încercată credința cu multe chinuri și a rămas tare în credință. De aceea, se cuvine ca să punem la suflet acest model al Sfântului Haralambie și să încercăm și noi, într-o lume atât de agitată, convulsivă, în care de multe ori scara valorilor este inversată, să ne păstrăm dreapta credință. Dacă Sfântului Haralambie i-a fost strujit trupul, nouă ne este agresat sufletul, ne este încercată credința, ne este încercată tradiția noastră strămoșească și de ce nu valorile perene pe care le-am moștenit de la înaintașii noștri și pe care avem datoria să le împărtășim și să le transmitem urmașilor, pentru ca neamul nostru să rămână mărturisitor”.
La final, pr. prof. dr. David Pestroiu, parohul bisericii, a vorbit despre bucuria sărbătorii revărsată asupra credincioșilor, cât și asupra copiilor din cadrul centrului educațional al parohiei, așezat tot sub ocrotirea Sfântului Haralambie, care cuprinde „Grădinița Florilor” și un after-school.
Cu acest prilej, credincioșii s-au putut închina și la racla ce adăpostește un fragment din cinstitele moaște ale sfântului. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul de-a lungul istoriei acestui lăcaș de cult. După slujbă au fost oferite pachete cu hrană caldă celor prezenți.