Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Ierarh Grigorie Teologul sărbătorit la Galaţi
Duminică, 25 ianuarie, Sfântul Grigorie de Nazianz, prieten al Sfântului Vasile cel Mare, teolog capadocian şi mare învăţător al dreptei credinţe din veacul al IV-lea, a fost sărbătorit în chip special de credincioşii gălăţeni din cartierul Micro 16, chiar în biserica al cărei ocrotitor este.
Manifestările liturgice, misionare şi filantropice au debutat încă din ajun prin oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul Sfântului Grigorie Teologul şi au continuat în ziua hramului prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi din municipiu, slujitori în cadrul cercului misionar din care parohia face parte. La sfintele slujbe, într-o atmosferă de evlavie deosebită, au participat câteva sute de credincioşi, atât membri ai comunităţii parohiale, cât şi închinători din parohiile învecinate.
După ce a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, i-a binecuvântat pe credincioşii Parohiei „Sfântul Grigorie Teologul“ prin prezenţa, rugăciunea de mulţumire, cuvântul de învăţătură şi slujirea filantropică. Cu acest prilej, chiriarhul i-a felicitat pe pr. Lilian Manea, pe noul preot slujitor Dorin Ciobanu, Consiliul şi Comitetul parohial, precum şi pe toţi cei care au participat şi au sprijinit zidirea unui nou sfânt locaş al parohiei.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat credincioşilor principalele aspecte ale vieţii bisericeşti de la Dunărea de Jos, desprinse din concluziile Adunării eparhiale ce s-a desfăşurat la Palatul Episcopal - Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos, precum şi proiectele misionare şi educaţionale majore ale anului 2015, cuprinse în volumul „Biserică. Misiune. Slujire“, ajuns la ediţia a XV-a. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească, cei prezenţi primind hrană caldă şi pachete cu alimente din mâna Înaltpreasfinţiei Sale. La final, chiriarhul Dunării de Jos a vizitat şantierul bisericii mari, prilej cu care a constatat temeinicia lucrărilor efectuate până în prezent, oferind îndrumări pentru continuarea acestora.
Parohia „Sfântul Grigorie Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de Parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie. În anul 2013 a fost construit acoperişul şi au fost aşezate turlele pentru ca în anul 2014 să fie executate lucrări de tencuire interioară. În prezent, slujbele se săvârşesc în capela de lângă sfântul locaş aflat în construcţie.