Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Sfântul Ierarh Luca al Crimeei a fost sărbătorit în Capitală
Biserica Ortodoxă Română l-a cinstit marți, 11 iunie, pe Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei. Între bisericile care îl au ca ocrotitor se numără și paraclisul Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon” din București, unde pacienți și credincioși s-au unit în rugăciune în cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Altarul de vară de un sobor de clerici sub protia părintelui Marian Crăciun, șef Serviciu personal în cadrul Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, către care numeroși credincioși aleargă pentru a primi vindecare de boli trupești și sufletești, a fost cinstit marți, 11 iunie, în ziua sa de pomenire, la Altarul de vară al paraclisului Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”, pe care îl ocrotește prin cinstitele sale moaște din anul 2010.
Cu prilejul hramului sfântului lăcaș, un sobor de clerici a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de vară al paraclisului instituției medicale bucureștene. După citirea pasajului evanghelic rânduit, părintele Marian Crăciun a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre bucuria întâlnirii cu Dumnezeu.
„Bucuria nu este absența suferinței, ci simțirea prezenței lui Dumnezeu. Monahia Siluana Vlad exemplifică foarte frumos ce înseamnă să fii în bucuria lui Dumnezeu. Dacă ești cu Dumnezeu te afli în bucurie. Bucuria nu ține de a avea ceva pe acest pământ, de a face ceva, de a ți se întâmpla ceea ce-ți dorești, ci ține de a fi, căci a fi cu Domnul înseamnă a-ți ține mintea întru poruncile Lui, care ne păzesc în această viață. Este posibil să ai necazuri în lumea aceasta, să treci prin suferințe și, cu toate acestea, să rămâi mereu în bucurie. Nu trebuie să sărim peste greutățile pe care le întâmpinăm, ci trebuie să căutăm sensul acestora și să trecem prin ele. Sfântul pe care îl cinstim astăzi a înțeles că trebuia să treacă prin necazuri și prin suferințe și, cu toate acestea, să rămână lumină pentru toți oamenii din jurul său, să rămână în bucurie până la sfârșitul vieții”, a spus preotul.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, dar și pentru medicii și pacienții instituției medicale trecuți la Domnul.
În încheiere, părintele Marian Mihai, slujitor al paraclisului care și-a sărbătorit hramul, a mulțumit tuturor celor care au sprijinit edificarea sfântului lăcaș și a Altarului de vară în apropierea lui, precum și preoților care au săvârșit Sfânta Liturghie și tuturor credincioșilor participanți, adresând îndemnul de a urma exemplul de credință și răbdare oferit de Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei.