Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Ierarh Nicolae a fost sărbătorit la ctitoria brâncovenească din Capitală
Unul dintre cele mai cunoscute locaşuri de închinare din Bucureşti, situat la kilometrul 0 al României, şi ctitoria cea din urmă a Sfântului Martir Voievod Constantin Brâncoveanu, biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Nou şi-a sărbătorit duminică unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, în pridvorul sfântului locaş a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi şi diaconi, a transmis TRINITAS TV.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru a vorbit despre bucuria duhovnicească a prezenţei mâinii drepte a Sfântului Ierarh Nicolae în patrimoniul sacru al bisericii bucureştene şi despre binecuvântarea şi binefacerile pe care aceste sfinte moaşte le-au adus asupra credincioşilor şi a Capitalei: „Sfântul Ierarh Nicolae este un sfânt atât de iubit în ţara noastră şi în întreaga lume. Noi avem această mare bucurie de a avea aici mâna sfântului, în această biserică monumentală. Un călugăr cu numele de Roberto Monahul a lăsat dovezi scrise cu privire la faptul că mâna Sfântului Nicolae a fost lăsată în afara mormântului sfântului din localitatea italiană Bari, spre binecuvântarea credincioşilor. Există şi o pictură care înfăţişează un grup de pelerini ruşi care se închină la mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, rămasă în afara mormântului. Voievodul Mihai Viteazul a dorit foarte mult să aducă acest odor în Ţara Românească, deoarece Sfântul Nicolae îi salvase viaţa.
Astfel, voievodul, cu binecuvântarea Mitropolitului Eftimie, însoţit de doamna Stanca şi de fiul lor, Necula Voievod, a dăruit Bisericii «Sfântul Gheorghe» din inima Bucureştilor acest odor de mult preţ, care de 420 de ani ocroteşte România creştină, o Românie care a rămas ca o candelă ce luminează o Europă care, din păcate, se descreştinează”.
Racla în care este mâna Sfântului Ierarh Nicolae a fost aşezată spre închinare credincioşilor în pridvorul bisericii.