De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Ierarh Nifon a fost sărbătorit la Târgovişte
Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a fost sărbătorit solemn în Arhiepiscopia Târgoviştei. Evenimentul a început în ajunul sărbătorii prin tradiţionalul pelerinaj al tinerilor în fosta cetate de scaun a Ţării Româneşti. Ieri, 11 august, în ziua pomenirii sfântului, un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară amenajat în parcul din apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Târgovişte.
În seara de 10 august, după slujba Vecerniei, săvârşită în cinstea Sfântului Nifon, elevii din judeţ care au obţinut rezultate deosebite la Olimpiada naţională de religie şi profesorii lor îndrumători au primit Diploma de excelenţă „Sfântul Ierarh Nifon” şi daruri.
În continuare, racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Nifon a fost purtată în procesiune prin centrul istoric al Târgoviştei, cu două opriri la Mănăstirea Stelea şi la crucea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, de lângă Primăria municipiului. Procesiunea s-a încheiat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a rostit un cuvânt de învăţătură adresat celor 3.000 de tineri participanţi la pelerinaj.
Vineri, 11 august, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nifon, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Târgovişte împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, înconjuraţi de un ales sobor de slujitori. La slujbă au participat numeroşi credincioşi, reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi locale, precum şi un grup de pelerini aduşi de Agenţia de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române.
Cântările la Sfânta Liturghie au fost oferite de corala Catedralei Arhiepiscopale, căreia i s-a adăugat tenorul Vlad Miriţă pentru a interpreta cântarea „Iubi-Te-voi, Doamne”. La chinonic, Corul de copii „Anastasis” al Parohiei Eroilor din Târgovişte, din care face parte şi talentata Lorelai Moşneguţu, a susţinut un moment artistic de cântări şi poezii religioase.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon a vorbit despre personalitatea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, amintind că peste numai câteva zile se vor împlini 500 de ani de când a avut loc prima canonizare pe pământul românesc, la Curtea de Argeş, în 16 august 1517. Primul sfânt canonizat pe pământul românesc a fost Sfântul Ierarh Nifon, în prezenţa Patriarhului Ecumenic Teolipt. „Sărbătoarea de astăzi în jurul Sfântului Ierarh Nifon înseamnă comuniunea noastră, a celor care credem în Dumnezeu cel în Treime lăudat şi preaslăvit. Totdeauna, acolo unde a existat sfinţenie, pământul nostru românesc a rodit lucruri frumoase”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
După slujbă, IPS Mitropolit Nifon a oferit diplome de excelenţă elevilor cu rezultate deosebite la olimpiadele naţionale de diferite discipline şi profesorilor lor coordonatori. De asemenea, au fost lansate patru volume apărute la Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei („Diaconul Coresi, ctitor de limbă română, misionar al credinţei străbune şi slujitor devotat al neamului românesc”; „Ieromonahul Macarie şi excelenţa tipografică de la Târgovişte în sec. XVI-XVIII”; „Adevărul şi frumuseţea credinţei creştine - îndrumător pentru tinerii de azi”; „Catedrala Mitropolitană din Târgovişte - simbol al efervescenţei misionare, spirituale şi culturale muntene - 500 de ani de la începutul ridicării ei”) şi o broşură misionară cu titlul „Arta - expresie a frumuseţii dumnezeieşti”.
Credincioşii prezenţi la Târgovişte au avut ocazia să venereze cinstitele moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon depuse spre închinare în baldachinul din apropierea Catedralei Arhiepiscopale până la ceas de seară.