Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, cinstit la Craiova
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a fost prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioşii craioveni, dar şi pentru pelerinii din toată ţara adunaţi în Cetatea Băniei pentru a aduce cinstire şi a lua binecuvântare de la sfântul pomenit, prin închinarea la cinstitele sale moaşte, aflate în tezaurul sacru al Catedralei Mitropolitane din oraş. Sfânta Liturghie din această zi a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În ajunul sărbătorii a fost săvârşită slujba Vecerniei Mari, urmată de o procesiune tradițională, în cadrul căreia racla în care sunt aşezate capul şi mâna dreaptă ale Sfântului Ierarh Nifon a fost purtată în jurul catedralei, în prezența clerului și a credincioșilor din Craiova.
Miercuri, 11 august 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din oraş, înconjurat de un sobor de diaconi și preoți, se arată pe site-ul mitropoliaolteniei.ro.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a evocat viaţa Sfântului Ierarh Nifon, amintind de legătura sa cu Ţara Românească şi cu Sfântul Voievod Neagoe Basarab, la a cărui dorință, trupul său neputrezit a fost adus în ţară cu prilejul a trei evenimente: proclamarea canonizării sfântului ierarh, slujba de iertare pentru domnitorul Radu cel Mare și așezarea moaștelor Sfântului Ierarh Nifon peste mormântul acestuia pentru dezlegare, precum și sfințirea Catedralei de la Curtea de Argeș. Totodată, ierarhul a evidenţiat numeroasele virtuţi cu care Sfântul Ierarh Nifon şi-a încununat viaţa, devenind pentru mulţi model, mai ales de smerenie: „Smerenia este o virtute și aceasta se dobândește cu multă osteneală, cu post și rugăciune. Smerenia este haina pe care a avut-o Adam înainte de căderea în păcat. Sfântul Ierarh Nifon a fost un om de o blândețe și smerenie rară pentru iubirea lui de a urma Mântuitorului Hristos. Sfântul Nifon a fost mereu preocupat de Împărăția cerurilor, de care dorea să aibă parte. Cei preocupați cu adevărat de întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos se pregătesc ca de nuntă, adică își înfrumusețează sufletul și trupul, așa cum a făcut și Sfântul Ierarh Nifon, pe care îl pomenim astăzi”.
În încheierea cuvântului său, Mitropolitul Olteniei a îndemnat la schimbarea vieţii după modelul sfântului pomenit, la imitarea sfinţilor şi înmulţirea rugăciunii către cei care s-au făcut bineplăcuţi lui Dumnezeu şi care prin rugăciunile lor mijlocesc pentru iertarea păcatelor noastre: „Cu cât vom fi mai atașați de sfinți, în aceeași măsură vom fi ocrotiți de ei și la adăpost de toate necazurile și suferințele noastre. Cinstindu-l pe Sfântul Ierarh Nifon, preamărim pe Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh”.
Capul şi mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nifon au fost mutate în anul 1949 de la Curtea de Argeş în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, în anul 2019 acestea fiind într-o nouă raclă, realizată prin osteneala şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu.