În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfântul Ierarh Nifon, sărbătorit la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău
Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, unul dintre ocrotitorii duhovnicești ai Eparhiei Buzăului și Vrancei, a fost cinstit duminică, 11 august, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. Sute de credincioși buzoieni au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Ionuț Constantin, pr. Dragoș-Mihail Olteanu și pr. Andrei Fundulea, consilieri eparhiali, pr. Răzvan-Valeriu Drăgoi, secretar al Protoieriei Buzău II, pr. Sorin-Leonard Dinu și pr. Ionuț-Marian Băicuș, slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, arhid. Bogdan Olteanu, inspector eparhial, arhid. Laurențiu Manea, diac. Cristian Manolache și diac. Marian-Constantin Tomuț.
În predica rostită la finalul slujbei, chiriarhul locului a explicat înțelesurile pericopei evanghelice a Duminicii a 7-a după Rusalii (Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum - Matei 9, 27-35), subliniind puterea vindecătoare a credinței în Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a vorbit despre Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, amintind motivele pentru care acesta este considerat unul dintre ocrotitorii Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu.
„Informațiile despre viața și activitatea Sfântului Ierarh Nifon (†1508) le avem dintr-o scriere a lui Gavriil Protul - monah athonit, protos al Sfântului Munte. La rugămintea domnitorului Radu cel Mare (1495-1508), fostul patriarh ecumenic Nifon al II-lea (1486-1488; 1496-1498) a acceptat să vină în Țara Românească, pentru a pune umărul la redresarea vieții bisericești de aici. A rămas în istoria Bisericii noastre ca ierarhul care a înființat în anul 1502, în cadrul unui sinod mixt (de clerici și mireni), sub președinția domnitorului, cele două episcopii sufragane ale Mitropoliei Ungrovlahiei, cu scaunul la Târgoviște: Episcopia Râmnicului și Episcopia Buzăului, care au, așadar, o vechime de 522 de ani. Eparhia noastră și l-a impropriat pe Sfântul Nifon ca ocrotitor, atât pentru faptul că a împlinit acest act - și poate fi considerat Părinte al nostru -, cât și pentru viața sa sfântă, de ascet, postitor și om al lui Dumnezeu”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marian-Constantin Tomuț a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Căiata din Protoieria Focșani II, județul Vrancea, iar tânărul Petru Potop, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei și Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău.