De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Ierarh Nifon sărbătorit la Craiova și Târgu Jiu
Biserica Ortodoxă Română l-a cinstit joi, 11 august, pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești între anii 1504-1508.
Sfântul Ierarh Nifon a fost sărbătorit în mod deosebit și în Mitropolia Olteniei, moaștele sale fiind adăpostite în Catedrala Mitropolitană din Craiova, alături de cele ale Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah, precum și cele ale Sfintei Mucenițe Tatiana Diaconița. Cinstirea sa în acest sfânt lăcaş s-a făcut după rânduiala liturgică tradiţională, la ceas de seară, miercuri, 10 august, fiind săvârşită slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, urmată de o frumoasă procesiune cu sfintele moaște în jurul Catedralei Mitropolitane din centrul Craiovei.
Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc, în anul 1517, la scurt timp după trecerea sa la viața neîmbătrânitoare. Un mare dar oferit de Sfântul Nifon culturii și spiritualității noastre este apariția trilogiei macariene: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) și Tetraevangheliarul (1512), toate tipărite la îndemnul său.
Prin rânduiala lui Dumnezeu, moaștele Sfântului Ierarh Nifon au fost aduse în Catedrala de la Craiova în anul 1949, odată cu înființarea Mitropoliei Olteniei, fiind aşezate lângă celelalte sfinte moaşte aflate în tezaurul sacru al sfântului lăcaş. De atunci, aceste odoare de mare preț ocrotesc ținutul binecuvântat al Olteniei și dăruiesc bucurii duhovnicești și vindecări tuturor celor care au credință adevărată și se apropie cu evlavie și le cinstesc.
De mai bine de un deceniu, și municipiul Târgu-Jiu are o biserică închinată Sfântului Ierarh Nifon în cartierul 9 Mai. În ziua de cinstire a sfântului, numeroşi credincioşi au participat la frumoasa slujbă de hram săvârşită în acest sfânt lăcaş.