În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, cinstit de ardeleni
Sute de credincioşi din Transilvania şi-au cinstit ocrotitorul pe 12 decembrie, participând la Sfânta Liturghie şi la alte manifestări duhovniceşti. Mulţimi de credincioşi au participat la hramul Mănăstirii Strâmba, iar paraclisul de iarnă de la demisolul Catedralei episcopale din Oradea s-a aflat în sărbătoare.
Mănăstirea din localitatea bistriţeană Strâmba, aflată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Spiridon, şi-a sărbătorit hramul în mod deosebit. Aleasa zi de sărbătoare a fost marcată prin Sfinta Liturghe arhierească, oficiată de Înaltpreasfintitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a fost întâmpinat de mulţimi de credincioşi venite să primească binecuvântarea arhierească. IPS Mitropolit Andrei a liturghisit înconjurat de un sobor de peste 50 de preoţi, iar la sărbătoarea hramului din acest an au participat şi arhimandriţii Sosipatru şi Grigorie din Mitropolia Veriei din Grecia.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul „Maria“, iar în cadrul slujbei, Părintele Mitropolit a oficiat două hirotonii. Ierarhul le-a adresat celor prezenţi şi un cuvânt duhovnicesc, în care a vorbit despre smerenia Sfântului Ierarh Spiridon.
La finalul slujbei religioase, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon“ de la Strâmba, Paisie Paşcu le-a mulţumit tuturor celor ce au participat la sărbătoarea hramului de anul acesta.
Primul hram al Mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon“ a fost sărbătorit în 1999, când au demarat şi lucrările de construcţie ale aşezământului monahal. Mănăstirea de maici din localitatea bistriţeană Strâmba are şi hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor“.
Hram la Catedrala din Oradea
De prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“, din Oradea s-a aflat în sărbătoare, paraclisul de iarnă de la demisolul catedralei stând sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Spiridon, alături de Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Ierarh Nectarie.
Sărbătorirea hramului sfântului lăcaş a fost binecuvântată de prezenţa Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în paraclisul de la demisol.
În cadrul slujbei, diaconul Adrian George Ignat a fost hirotonit preot pentru Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Parohia Uileacu de Beiuş, Protopopiatul Beiuş, iar teologul Paul Negruţ a fost hirotonit diacon pentru Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a metocului dependent de Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei din Băile Felix. Noul preot a primit şi hirotesia ca duhovnic.
La această frumoasă prăznuire, PS Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a scos în evidenţă frumuseţea vieţii şi a minunilor Sfântului Ierarh Spiridon.
„Biserica Ortodoxă se află astăzi, 12 decembrie, în zi de sărbătoare, pentru că în întreaga lume dreptmăritoare este sărbătorit un mare ierarh al Bisericii, de la începuturile vieţii bisericeşti, din veacul al patrulea al creştinismului şi un mare sfânt făcător de minuni, Sfântul Spiridon, Episcopul Trimitundei din Cipru, ale cărui sfinte moaşte se găsesc într-o altă insulă a lumii elenismului, şi anume în Kerkira sau Corfu. Sfântul Spiridon s-a învrednicit, datorită sfinţeniei vieţii sale, de darul facerii de minuni încă de când trăia pe pământ. Acest dar a sporit în intensitate după naşterea sa în Ceruri, astfel încât necontenit Sfântul Spiridon săvârşeşte minuni pentru toţi cei credincioşi care îl cheamă în ajutor pe el, iar ca dovadă a acestor minuni stau veşmintele sfântului, şi îndeosebi papucii săi. În fiecare an, în ajunul zilei de 12 decembrie, în biserica ce-i poartă numele şi îl are ca ocrotitor din insula Corfu, şi unde se află sfintele sale moaşte, singura biserică ortodoxă din lume ce are orgă, din timpul stăpânirii veneţiene asupra insulei, îi sunt schimbate veşmintele şi papucii, iar ca semn al grabei şi trudei cu care sfântul merge, în taină, în toată lumea, pentru a veni în ajutorul celor care îl cheamă, veşmintele arată ca fiind folosite, iar papucii săi sunt uzaţi, sunt tociţi“, a spus ierarhul.
„Sfântul răspunde cu dragoste“
În continuarea cuvântului de învăţătură, PS Episcop Sofronie a vorbit despre cinstire de care se bucură Sfântul Spiridon în rândul popoarelor ortodoxe şi în ţara noastră.
„Aşa cum ştim, între trupurile proslăvite ale sfinţilor şi sufletele lor din ceruri există o strânsă legătură, căci sfintele moaşte de pe pământ, ale oricărui sfânt, sunt făcătoare de minuni. Între toate sfintele moaşte, ale tuturor sfinţilor, moaştele Sfântului Spiridon dovedesc cu prisosinţă că sunt făcătoare de minuni, în fiecare an, prin uzarea veşmintelor şi, în special, a papucilor pe care îi poartă Sfântul Spiridon, ce sunt prezentaţi mulţimii credincioşilor cu urmele purtării, pentru ca să înţeleagă toată lumea că sfântul răspunde cu dragoste celor care îl cheamă în ajutor şi în zilele noastre. Popoarele creştine ortodoxe l-au iubit de la început pe Sfântul Spiridon, precum şi poporul nostru român, fiind cinstit îndeosebi în Ţara Românească şi în Moldova, dar şi în părţile noastre, mărturie pentru aceasta stând bisericile construite în cinstea sa şi unde a fost aşezat ca ocrotitor. Sunt binecunoscute cele două ctitorii din Bucureşti, aflate sub ocrotirea acestui sfânt, «Sfântul Spiridon Vechi» şi «Sfântul Spiridon Nou», trecute prin grele încercări în timpul regimului comunist ateu, dar care, prin rugăciunile sfântului, au reînviat, şi unde se păstrează părticele din moaştele Sfântului Spiridon. Apoi, la Iaşi există o celebră biserică închinată Sfântului Spiridon, fostă mănăstire, unde a funcţionat unul dintre primele spitale din capitala Moldovei, Spitalul «Sfântul Spiridon», care până în zilele noastre este un spital de performanţă dintre toate unităţile spitaliceşti din Iaşi. Iar în părţile noastre, în oraşul nostru de reşedinţă avem acest sfânt lăcaş de la noua Catedrală Episcopală, pe care l-am aşezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Spiridon, a Sfântului Ierarh Ncolae şi a Sfântului Ierarh Nectarie, dar şi o biserică de lemn ce poartă hramul sfântului făcător de minuni prăznuit astăzi“, a spus PS Sofronie
La final, ierarhul a adus mulţumiri Bunului Dumnezeu pentru frumoasa zi şi pentru darurile pe care le-a oferit Bisericii Sale de sărbătoarea Sfântului Spiridon. Bunilor credincioşi dreptmăritori care poartă numele Sfântului Spiridon şi derivate ale acestuia, dar şi tuturor celor prezenţi, le-a urat ani mulţi şi buni, multă sănătate, mult spor duhovnicesc şi bucurii sfinte, pentru a întâmpina Naşterea Domnului cu inimile deschise şi sufletele pline de lumină. (Pr. Cristian Rus, Andreea Pâgleşan)