Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Ignatie Teoforul a fost cinstit la Galaţi
În Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, ziua de prăznuire a Sfântului Ignatie Teoforul a fost sărbătorită în mod deosebit marţi, 20 decembrie, ocazie în care chiriarhul locului, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul credincioşilor veniţi să se închine moaştelor Sfântului Ignatie Teoforul, aflate în catedrală.
Sfânta Liturghie a fost slujită de Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţia Sa a vorbit despre viaţa acestui sfânt şi învăţăturile pe care le putem desprinde din aceasta: "Sărbătoarea Sfântului Ignatie, purtătorul de Dumnezeu, ne aminteşte de pruncul pe care Mântuitorul l-a primit în braţele Sale şi l-a arătat tuturor adolescenţilor, transmiţându-ne mesajul veşnic de a fi tot atât de curaţi şi de nevinovaţi precum sunt copiii". Alături de credincioşii gălăţeni s-au aflat peste 250 de copii, care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, alături de elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi. La momentul rânduit al slujbei, cei mici s-au împărtăşit. La final, grupuri de colindători formate din elevii mai multor şcoli gălăţene au cântat colinde. În Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au aflat şi copii de la Şcoala pentru elevi cu deficienţe de auz "P. P. Negreanu" din Galaţi. Sfântul Ignatie Teoforul a fost la începutul vieţii sale păgân şi un mare persecutor al creştinilor, dar după convertire a devenit episcop al Antiohiei, suferind moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian. Părticele din cinstitele sale moaşte se află şi la Schitul Darvari din Capitală, şi la Mănăstirea Tismana, judeţul Gorj.